Që nga sot, Turqia do të ndalojë shitjen e pijeve alkoolike në dyqane për 17 ditë si pjesë e masave të reja “mbyllje të plotë”, ka urdhëruar Zyra e Presidentit turk, Rexhep Tajip Erdogan. U tha se kjo u bë në mënyrë që të ndalohet rritja e numrit të njerëzve që vuajnë nga virusi korona.

U tha se vetëm dyqanet që shesin ushqime dhe gjëra të tjera të domosdoshme do të ishin në gjendje të punojnë gjatë bllokimit.

“Natyrisht, dyqanet e pijeve alkoolike nuk janë në mesin e tyre, dhe kjo është arsyeja pse na është dashur të mbyllim departamentet me pije alkoolike në supermarkete, në mënyrë që pronarët e dyqaneve të pijeve alkoolike, të cilët nuk mund të punojnë, të mos ankohen për konkurrencë të padrejtë”, tha një nga zyrtarët, transmeton Klix.

Pijet alkoolike do të jenë ende në dispozicion të blehen me porosi permes internetit ose me telefon…

Ministri i Brendshëm turk Suleyman Soylu tha më herët se vendosja e kufizimeve të alkoolit është logjike, sepse alkooli është një nga arsyet për rritjen e numrit të të sapo infektuarve me koronavirus.

“Ata mund të kishin kundërshtuar sa të donin, por vendimi ynë është në përputhje me këndvështrimin shkencor. “Alkooli prek më pak distancimin shoqëror, prandaj kombet e tjera perëndimore bënë të njëjtën gjë gjatë pandemisë,” tha Sojlu.

Pyetja është se sa kjo masë do të kontribuojë në qetësimin e situatës epidemiologjike, sepse konsumi i alkoolit në Turqi është mjaft i vogël. Sipas një raporti të vitit 2015 nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, Turqia renditet e fundit midis 44 vendeve të anketuara për konsumin e alkoolit.

Vendimi shkaktoi reagime të mëdha në rrjetet sociale dhe shumë e konsiderojnë atë pjesë të programit të fshehtë të qeverisë konservatore turke për të ulur konsumin e alkoolit në vend./21Media