Platforma e mediave sociale Twitter po heq fjalët “mjeshtër”, “skllav” dhe “listë e zezë” në favor të një gjuhe më gjithëpërfshirëse.

Termat përdoren shpesh në kodet e programimit që kanë origjinë dekada më parë, transmeton rtv21.tv.

Banka amerikane JPMorgan ka njoftuar gjithashtu një veprim të ngjashëm pasi më shumë kompani adresojnë racizmin pas vrasjes së George Floyd nga policia në Minneapolis.

Zëvendësimi i fjalëve mund të kushtojë miliona dhe duhen muaj, sipas ekspertëve.

Në programimin fjala “Lista e zezë” përdoret për të përshkruar artikujt që refuzohen automatikisht në faqet e internetit.

Të enjten, departamenti i inxhinierisë në “Twitter” renditi një seri fjalësh që dëshiron “të largohet nga përdorimi në favor të një gjuhe më gjithëpërfshirëse. Lista përfshin zëvendësimin e “listës së bardhë” me “listën e lejave” dhe “master / skllav” me “udhëheqës / ndjekës”.

Muajin e kaluar, themeluesi i Twitter Jack Dorsey dhuroi 3 milionë dollarë ish-lojtarit të NFL Colin Kaepernick’s Know Your Camp për të “përparuar çlirimin dhe mirëqenien” e komuniteteve pakicë./21Media