​Ukraina sulmoi centralin bërthamor Zaporizhzhya me dronë

Ushtria ukrainase ka sulmuar centralin bërthamor të Zaporizhzhia, i cili është nën kontrollin rus, duke plagosur tre persona. Korporata ruse e energjisë bërthamore Rosatom raportoi se nivelet e rrezatimit në termocentralin më të madh bërthamor në Evropë, i cili ka gjashtë reaktorë, ishin normale dhe se nuk kishte dëme serioze. Ushtria ruse kapi termocentralin në javët e para të pushtimit të Ukrainës në shkurt të vitit 2022. Të dyja palët akuzuan njëra-tjetrën për sulmimin e termocentralit dhe zonat përreth dhe rrezikimin e një fatkeqësie bërthamore.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA), ekspertët e së cilës janë në terren, tha se ishte informuar nga personeli i centralit bërthamor për shpërthimin e dronit dhe se informacioni ishte në përputhje me vëzhgimet e IAEA. Drejtori i Përgjithshëm i IAEA Rafael Grossi tha se të dyja palët duhet të përmbahen nga veprimet që do të “rrezikonin sigurinë bërthamore”. Termocentrali bërthamor mbetet pranë vijës së parë të konfliktit 25-mujor dhe Grossi ka paralajmëruar vazhdimisht për shqetësim të madh për incidentet e vazhdueshme.
Back to top button