Ndotja e ajrit përbën një kërcënim të rëndësishëm për shëndetin e njeriut dhe sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), numri i vdekjeve të parakohshme që i atribuohen ndotjes së ajrit në vitin 2018 ishte mbi 500,000.

Kohët e fundit raporti nga Instituti Amerikan i Efekteve Shëndetësore tha se ndotja e ajrit çoi në vdekjen e gati gjysmë milion foshnje në të gjithë botën në vitin 2019. Organizata zbuloi se ekspozimi afatgjatë ndaj grimcave të ajrit çoi në komplikime nga dërgesat para kohe pesha të ulëta të lindjes.

Sipas raportit, dy të tretat e vdekjeve të foshnjave të porsalindura duken të lidhura me përdorimin e lëndëve djegëse të ngurta për gatim. Këto lëndë djegëse të ngurta përfshijnë dru, qymyr dhe pleh kafshësh. U zbulua gjithashtu se në përgjithësi, ndotja e shtëpive dhe ajo e jashtme ka kontribuar në mbi 6.7 milionë vdekje në të gjithë globin vitin e kaluar përmes çështjeve të tilla shëndetësore si diabeti, sëmundjet e mushkërive dhe goditja në tru.

Sipas ekspertëve, ndotja e ajrit është bërë një nga shkaqet kryesore të vdekjes tek njerëzit. Studiuesit që qëndrojnë pas studimit të ri kanë zbuluar se rajonet më të ndotura në botë – Azia e Jugut dhe Afrika – kanë parë pak përparim në uljen e niveleve të ndotjes në dekadën e fundit.

Dan Greenbaum, presidenti i Institutit të Efekteve Shëndetësore, tha se shëndeti i një foshnje të porsalindur është “thelbësore për të ardhmen e çdo shoqërie dhe kjo dëshmi më e re sugjeron një rrezik veçanërisht të lartë për foshnjat e lindura në Azinë e Jugut dhe Afrikën nën-Sahariane”.

Ai tha se edhe pse ka pasur një ulje të qëndrueshme dhe të ngadaltë të mbështetjes së familjeve në lëndë djegëse me cilësi të dobët, “ndotja e ajrit nga këto lëndë djegëse vazhdon të jetë një faktor kryesor në vdekjet e foshnjave”.

Gjatë dekadës së fundit kishte një ulje prej 11 për qind, por rreth 3.8 milionë individë janë ende të ekspozuar ndaj ndotjes së ajrit në shtëpi nga gatimi çdo vit. Studiuesit që qëndrojnë pas raportit ‘State of Global Air 2020’, gjithashtu vunë në dukje se 20 për qind e vdekjeve të fëmijëve në muajin e parë pas lindjes së tyre janë të lidhura me ndotjen e ajrit të ambientit dhe shtëpisë./kp