Virusi që vret kancerin është premtues për pacientët

Një lloj i ri i terapisë së kancerit që përdor një virus të zakonshëm për të infektuar dhe shkatërruar qelizat e dëmshme është duke treguar premtime të mëdha në provat e hershme njerëzore, thonë shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar.
Kanceri i një pacienti u zhduk, ndërsa të tjerëve panë që tumoret e tyre të zvogëloheshin.
Ilaçi është një formë e dobësuar e virusit të ftohjes – herpes simplex – që është modifikuar për të vrarë tumoret.
Do të nevojiten studime më të mëdha dhe më të gjata, por ekspertët thonë se injeksioni në fund mund të ofrojë një shpëtim për më shumë njerëz me kancer të avancuar.
Krzysztof Wojkowski, një ndërtues 39-vjeçar nga Londra perëndimore, është një nga pacientët që mori pjesë në provën e vazhdueshme të sigurisë në fazën e parë, të drejtuar nga Instituti i Kërkimit të Kancerit dhe Fondacioni Royal Marsden NHS Trust.
Ai u diagnostikua në vitin 2017 me kancer të gjëndrave të pështymës, pranë gojës. Pavarësisht operacionit dhe trajtimeve të tjera në atë kohë, kanceri i tij vazhdoi të rritet.
Më thanë se nuk kishte alternativa për mua dhe po merrja kujdes në fund të jetës. Ishte shkatërruese, kështu që ishte e pabesueshme të më jepej shansi për t’u bashkuar me testet.”
Një kurs i shkurtër i terapisë së virusit – i cili është një version i modifikuar posaçërisht i virusit herpes i cili normalisht shkakton plagë të ftohta – duket se ka pastruar kancerin e tij.
Injeksionet, të dhëna direkt në tumor, sulmojnë kancerin në dy mënyra – duke pushtuar qelizat kancerogjene dhe duke i bërë ato të shpërthejnë, dhe duke aktivizuar sistemin imunitar.
Rreth 40 pacientë e kanë provuar trajtimin si pjesë e provës. Disave iu dha injeksioni i virusit, i quajtur RP2, më vete. Të tjerë gjithashtu morën një ilaç tjetër kundër kancerit – të quajtur nivolumab.
Gjetjet, të paraqitura në një konferencë mjekësore në Paris, Francë, tregojnë:
Tre nga nëntë pacientë që iu dha vetëm RP2, ku përfshihej Krzysztof, panë që tumoret e tyre të tkureshin
Shtatë nga 30 që kishin trajtim të kombinuar gjithashtu dukej se përfitonin
Efektet anësore, të tilla si lodhja, ishin përgjithësisht të lehta.
Studiuesi kryesor, Prof Kevin Harrington i tha BBC-së se përgjigjet e trajtimit të parë ishin “vërtet mbresëlënëse” në një sërë kanceresh të avancuara, duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë (ezofagit) dhe një lloj të rrallë të kancerit të syrit.
Nuk është hera e parë që shkencëtarët përdorin një virus për të luftuar kancerin. NHS miratoi një terapi të bazuar në virusin e ftohtë, të quajtur T-Vec, për kancerin e avancuar të lëkurës disa vite më parë./21Media

Back to top button