YouTube po përballet me një betejë të rëndësishme ligjore për pretendimin e shkeljes së privatësisë dhe të drejtave të të dhënave për miliona fëmijë britanikë – potencialisht shalën e firmës së tij mëmë Google me një faturë prej 2.5 miliardë funte.

Dokumentet që pretendojnë se kompania ka mbledhur të dhëna të përdoruesve nën 13 vjeç pa pëlqim dhe më pas i ka shitur ato te kompanitë reklamuese në kundërshtim me ligjin e Mbretërisë së Bashkuar dhe BE.

Kuptohet që Google do ta kundërshtojë me forcë pretendimin. Një nga argumentet e tij është se platforma kryesore e YouTube nuk është menduar për ata që janë nën 13 vjeç, të cilët duhet të përdorin aplikacionin YouTube Kids, i cili përfshin më shumë masa mbrojtëse, transmeton rtv21.tv.

Google pritet gjithashtu të tregojë për një seri ndryshimesh që prezantoi vitin e kaluar për të përmirësuar njoftimin për prindërit, për të kufizuar mbledhjen e të dhënave dhe për të kufizuar reklamat e personalizuara.

Çështja, e cila u paraqit në korrik dhe është e para e këtij lloji në Evropë, po sillet nga fushata e privatësisë Duncan McCann.

Nëse është i suksesshëm, ai beson se dëmet prej vetëm 500 funte do të paguhen për ata, të dhënat e të cilëve janë thyer.

Por e rëndësishmja do të krijonte një precedent, duke e bërë YouTube potencialisht përgjegjës për pagesa për rreth pesë milionë fëmijë në Britani që përdorin kanalin si dhe prindërit ose kujdestarët e tyre.

YouTube ka mohuar shitjen e informacionit personal të përdoruesve.

Sipas Aktit për Mbrojtjen e të Dhënave dhe GDPR të BE-së, i cili do të futet në ligjin e Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit, njerëzit kanë të drejtë të vendosin nëse të dhënat personale mblidhen dhe si përdoren./21Media