Një total prej 27 sarkofagësh të varrosur më shumë se 2.500 vjet më parë janë zbuluar nga arkeologët në një nekropol të lashtë egjiptian.

Ata u gjetën brenda një pusi të sapo zbuluar në një vend të shenjtë në Saqqara, në jug të kryeqytetit, Kajro.

Thuhet nga ekspertët zbulimi tani se është një nga më të mëdhenjtë në llojin e tij, përcjell portali rtv21.tv

Imazhet e lëshuara tregojnë arkivole prej druri të ruajtura mirë të pikturuara me ngjyra dhe objekte të tjera më të vogla.

Saqqara ishte një vendvarrim aktiv për më shumë se 3,000 vjet dhe është një vend i caktuar i Trashëgimisë Botërore të Unesco.

“Studimet fillestare tregojnë se këto arkivole janë mbyllur plotësisht dhe nuk janë hapur që kur u varrosën,” tha ministria e antikave të Egjiptit të shtunën.
‘Më shumë sekrete’

Deklarata shton se Ministri i Antikiteteve të Egjiptit, Khaled al-Anani fillimisht vonoi njoftimin e gjetjes derisa të mund të vizitonte vetë sitin, ku ai falënderoi stafin që punoi në kushte të vështira poshtë pusit të thellë 11 metra.

Puna e gërmimit po vazhdon në vend ndërsa ekspertët përpiqen të përcaktojnë më shumë detaje mbi origjinën e arkivoleve.

Ministria tha se shpresonte të zbulonte “më shumë sekrete” në një konferencë shtypi në ditët në vijim.

Artefaktet e tjera të zbuluara rreth arkivoleve prej druri gjithashtu duket se ishin të punuara mirë dhe të zbukuruara me ngjyra.

Në nëntor, një depo e madhe e kafshëve të mumifikuara e zbuluar në vitin 2018 nga arkeologët pranë Piramidës së Hapit të Saqqara u shfaq në publik për herë të parë.

Zbulimi përfshinte macet e mumifikuara, krokodilat, kobrat dhe zogjtë.

Saqqara, e vendosur rreth 30 km (18 milje) në jug të Kajros, është një vendvarrim antik që shërbeu si nekropol për Memfisin, kryeqytetin e Egjiptit të lashtë, për më shumë se dy mijëvjeç.

Në vitet e fundit, Egjipti ka nxitur promovimin e gjetjeve arkeologjike në një përpjekje për të ringjallur industrinë e saj vitale, por të theksuar të turizmit./21Media