Janë gjetur dy ilaçe që mund të ulin vdekjet me një të katërtën në pacientët që janë më të sëmurë me Covid.

Medikamentet anti-inflamatore, të dhëna përmes pikimit, kursejnë një jetë shtesë për çdo 12 të trajtuar, thonë studiuesit që kanë kryer një provë në njësitë e kujdesit intensiv të NHS.

Furnizimet janë tashmë të disponueshme në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, kështu që ato mund të përdoren menjëherë për të shpëtuar qindra jetë, thonë ekspertët,  raporton BBC, përcjell portali rtv21.tv

Ka mbi 30,000 pacientë Covid në spitalet e MB – 39% më shumë se në Prill.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po punon ngushtë me prodhuesin, për të siguruar që ilaçet – tocilizumab dhe sarilumab – të vazhdojnë të jenë në dispozicion të pacientëve në MB.

Si dhe duke shpëtuar më shumë jetë, trajtimet përshpejtojnë shërimin e pacientëve dhe zvogëlojnë kohën që pacientët me sëmundje kritike duhet të kalojnë në kujdes intensiv me rreth një javë.

Të dy duket se punojnë njësoj mirë. Megjithëse ilaçet nuk janë të lira, kushtojnë rreth 750 deri në 1000 £ për pacient, në kursin e de 5 të deksametazonit, përparësia e përdorimit të tyre është e qartë – dhe më pak se kostoja në ditë e një shtrati të kujdesit intensiv prej rreth 2000 £,thonë ekspertët.

Studiuesi kryesor Prof Anthony Gordon, nga Imperial College London, tha: “Për çdo 12 pacientë që trajtoni me këto barna prisni të shpëtoni një jetë. Është një efekt i madh.”

Në provën REMAP-CAP të kryer në gjashtë vende të ndryshme, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, me rreth 800 pacientë të kujdesit intensiv:
Gati 36% e pacientëve me kujdes intensiv Covid që merrnin kujdes standard, vdiqën.

Barnat e reja e reduktuan atë me një të katërtën, në 27%, kur u jepeshin pacientëve brenda 24 orëve nga hyrja e tyre në kujdes intensiv, përcjell portali rtv21.tv

Prof Stephen Powis, drejtori kombëtar mjekësor i NHS, tha: “Fakti që tani ekziston një ilaç tjetër që mund të ndihmojë në uljen e vdekshmërisë për pacientët me Covid-19 është një lajm jashtëzakonisht i mirëpritur dhe një tjetër zhvillim pozitiv në luftën e vazhdueshme kundër virusit.”

Sekretari i Shëndetit dhe Kujdesit Social Matt Hancock tha: Britania e Madhe ka provuar herë pas here se është në krye të identifikimit dhe ofrimit të trajtimeve më premtuese, inovative për pacientët e saj.

“Rezultatet e sotme janë edhe një zhvillim tjetër historik në gjetjen e një rrugëdalje nga kjo pandemi dhe, kur shtohen në armaturën e vaksinave dhe trajtimeve që tashmë janë botuar, do të luajnë një rol të rëndësishëm në mposhtjen e këtij virusi.”

Ilaçi zbut inflamacionin, i cili mund të kalojë në mbingarkesë te pacientët me Covid dhe të shkaktojë dëmtime të mushkërive dhe organeve të tjera.

Mjekët po këshillohen që t’ia japin ato çdo pacienti Covid, i cili, megjithëse merr deksametazon, është duke u përkeqësuar dhe ka nevojë për kujdes intensiv.

Tocilizumab dhe sarilumab janë shtuar tashmë në listën e qeverisë për kufizimin e eksportit, e cila ndalon kompanitë të blejnë ilaçe të destinuara për pacientët në Mbretërinë e Bashkuar dhe t’i shesin ato me një çmim më të lartë në një vend tjetër.

Gjetjet e hulumtimit nuk janë shqyrtuar ose vlerësuar nga kolegët në një revistë mjekësore./21Media