Identifikohen dy gjenet përgjegjëse për gjumin, që shërbejnë për të prodhuar dy receptorë që lidhin acetiloklinën

Identifikohen dy gjenet përgjegjëse për gjumin, që shërbejnë për të prodhuar dy receptorë që lidhin acetiloklinën

Identifikohen dy gjenet përgjegjëse për gjumin, që rregullojnë kohën e fazës “Rem” dhe quhen “Chrm1” dhe “Chrm3”, që shërbejnë për të prodhuar dy receptorë që lidhin acetiloklinën, një neurotransmetues i rëndësishëm që çlirohet në tru gjatë zgjimit dhe ëndrrave, sipas një zbulimi të publikuar në revistën “Cell Reports”.

Ky identifikim do të ndihmojë në zbulimin e mekanizmave molekularë që kontrollojnë ëndrrat dhe rolin që ka faza e mistershme “Rem” në konsolidimin e kujtimeve.

Një hap të parë në këtë drejtim e kanë bërë po të njëjtët studiues, që kanë modifikuar gjenetikisht minj laboratori për të fikur me radhë dy gjenet dhe për të verifikuar funksionin.

Eliminimi i gjenit “Chrm1” përcaktoi reduktimin dhe fragmentimin e fazës së gjumit “Rem”, ndërsa çaktivizimi i gjenit “Chrm3” ka reduktuar zgjatjen e fazës jo “Rem”.

Fikja e të dy gjeneve zhduku krejtësisht eksperiencën e fazës “Rem”, duke mos e rrezikuar mbijetesën e miut.

“Ky zbulim i jashtëzakonshëm, do të mundësojë që të verifikojmë në mënyrë rigoroze nëse faza Rem luan një rol qendror në funksionet biologjike themeltare si të mësuarit dhe memoria”, tha studiuesi japonez Yasutaka Niwa.