Arkeologët kanë gërmuar më shumë pjesë të një kullë të jashtëzakonshme Aztec me kafka njerëzish nën qendrën e qytetit të Meksikës.

Instituti Kombëtar i Antropologjisë dhe Historisë i Meksikës (INAH) bëri të ditur se 119 kafka të tjera ishin zbuluar.

Kulla u zbulua në 2015 gjatë restaurimit të një ndërtese në kryeqytetin meksikan.

Besohet të jetë pjesë e një raft kafke nga tempulli tek perëndia Aztec i diellit, luftës dhe sakrificës njerëzore, përcjell portali rtv21.tv

I njohur si Huey Tzompantli, rafti i kafkës qëndronte në cep të kishëzës së Huitzilopochtli, mbrojtësi i kryeqytetit Aztec Tenochtitlan.

Aztekët ishin një grup i popujve që flisnin nahuatët dhe që dominonin pjesë të mëdha të Meksikës qendrore nga shekujt 14 deri në 16.

Perandoria e tyre u përmbys nga pushtuesit spanjoll të udhëhequr nga Hernán Cortés, i cili mori Tenochtitlan në 1521.

Struktura cilindrike është afër Katedrales së madhe Metropolitane të ndërtuar mbi Kryetarin e Bashkisë Templo, një nga tempujt kryesorë të Tenochtitlan, tani Qyteti modern i Meksikës.

“Kryetari i Bashkisë Templo vazhdon të na befasojë dhe Huey Tzompantli është pa dyshim një nga zbulimet arkeologjike më mbresëlënëse të viteve të fundit në vendin tonë,” tha Ministrja e Kulturës meksikane Alejandra Frausto.

Arkeologët kanë identifikuar tre faza ndërtimi të kullës, e cila daton në mes të 1486 dhe 1502.

Zbulimi origjinal i kullës befasoi antropologët, të cilët kishin pritur të gjenin kafkat e luftëtarëve të rinj, por gjithashtu zbuluan kafkën e grave dhe fëmijëve, duke ngritur pikëpyetje rreth sakrificës njerëzore në Perandorinë Azteke.

“Megjithëse nuk mund të themi se sa prej këtyre individëve ishin luftëtarë, ndoshta disa ishin robër të destinuar për ceremonitë e flijimeve”, tha arkeologu Raul Barrera./21Media