U zbulua në qytetin e Londrës

U zbulua në qytetin e Londrës

Është një slogan i njohur që keni lexuar për çdo numër të suvenireve të lira turistike moderne: “Babai im shkoi kudo dhe nga të gjitha që ai më solli ishte ky…”

Por një zbulim i shquar arkeologjik sugjeron se shitësit kishin një ndjenjë të ngjashme të humorit gati 2000 vjet më parë.

Një laps hekuri romak zbuluar në qytetin e Londrës, i cili daton rreth vitit 70 Para Krishtit, mbart mbishkrimin: “Unë kam ardhur nga qyteti. Unë ju sjell një dhuratë të mirëpritur me një majë të mprehtë që ju të mund të më mbani në mend”.

Michael Marshall, një specialist i lartë për gjetjet romake, thotë se ky është një nga objektet më njerëzore nga Londra romake.

“Është shumë modest dhe i mprehtë. Kjo ju jep një ndjenjë të vërtetë të personit që e ka shkruar”, pohon ai.

Lapsi u gjet gjatë gërmimeve nën selinë evropiane të Bloomberg pranë stacionit të tubacionit Cannon Street në bregun e lumit Walbrook, një tribunë tashmë e humbur e lumit Thames. Gjatë gërmimeve ndërmjet periudhës 2010 deri më 2014, ekspertët gjetën rreth 14 mijë artefakte, mbi të cilat arkeologët vazhdojnë të punojnë.

Paul Roberts, moderator nga Muzeu Ashmolean i Oksfordit, tha se nuk kishte parë asnjë laps të tillë të ngjashëm më parë.