Arkeologët kanë zbuluar një unazë pusesh parahistorike, të gërmuara mijëra vjet më parë pranë Stonehenge

Punimet në terren kanë zbuluar prova të një rrethi të gjerë 2 km të boshteve të mëdhenj që matin më shumë se 10m në diametër dhe 5m në thellësi.

Ai rrethonë vendbanimin antik të Mureve të Durringtonit, 3 km nga Stonehenge.

Testet sugjerojnë se punimet në tokë janë neolitike dhe janë gërmuar më shumë se 4500 vjet më parë.

Ekspertët besojnë se 20 ose më shumë boshte mund të kenë shërbyer si kufi për një zonë të shenjtë, të lidhur me henge, transmeton rtv21.tv.

Një ekip akademikësh nga universitetet e St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow dhe Universiteti i Uellsit Trinity Saint David punuan në projekt.

Dr Richard Bates, nga Shkolla e Tokës dhe Shkencave të Mjedisit të St Andrews, tha: Kontrollimi i largët dhe marrja e mostrave të kujdesshme po na jep një pasqyrë të së kaluarës që tregon një shoqëri edhe më komplekse sesa mund të imagjinonim.

Njoftimi i zbulimit vjen pas Solsticit të Verës, i cili u zhvillua në internet këtë vit pasi mbledhja vjetore në Stonehenge u anulua për shkak të koronavirusitit./21Media