Si shpërblim për mbështetje, Millosheviq i jep pasaportë jugosllave Peter Handke

Si shpërblim për mbështetje, Millosheviq i jep pasaportë jugosllave Peter Handke

Shkurti i 1999 ishte një kohë e ngarkuar për Peter Handke, shkrimtarin e diskutueshëm austriak që fitoi Çmimin Nobel për Letërsinë muajin e kaluar. Në atë kohë, Handke u kritikua për disa libra që konsideroheshin se mohonin genocidin serb të myslimanëve në Bosnje. Por pasi SHBA dhe aleatët e saj të NATO-s filluan një fushatë bombardimesh kundër caqeve serbe më 25 mars, Handke hodhi edhe më thellë në politikën e kohës së luftës duke udhëtuar në Beograd për të shprehur solidaritetin e tij me vendin e izoluar dhe burrin e tij të fortë, Slobodan Miloseviq. “Vendi im është në Serbi nëse kriminelët e NATO-s bombardojnë,” pat thënë Handke.

Fushata e bombardimeve 78-ditore, që synonte të detyronte ushtrinë e Millosheviçit të hiqej nga Kosova, përfundoi më 9 qershor, që ishte në të njëjtën ditë kur Handke ishte në Vjenë për hapjen e shfaqjes së tij më të re, një kritikë e mbuluar me hollësi nga gjykimet e krimeve të luftës që po zhvillohen kundër një numri i serbëve, përfshirë Millosheviqin. Këto ishin periudha shumë polarizuese për Handke, dhe ndërsa pikëpamjet e tij pro-serbe ishin të njohura në atë kohë, po shpalosej një kapitull i jetës së tij që nuk është bërë publike deri më tani, shkruan the Intercept përcjell portali rtv21.tv

Më 15 qershor 1999, më pak se një javë pas hapjes së lojës së tij për krime lufte, Handke mori një pasaportë jugosllave nga ambasada jugosllave në Vjenë. Sipas ligjit që mbizotëronte në atë kohë në Jugosllavi – i cili përbëhej nga dy republika, Serbia dhe Mali i Zi shumë më i vogël – pasaportat u jepeshin vetëm për qytetarët jugosllavë. Nuk është e mundur të përcaktohet nga faqet e disponueshme të pasaportës së Handke nëse ai gjithashtu kishte marrë nënshtetësi Jugosllave përkrah shtetësisë së tij austriake, megjithëse pasaporta thotë “Jugosllave” nën titullin “Kombësia”.

Pasaporta Jugosllave e Handke është e rëndësishme për shkak të një polemike të vazhdueshme ndërkombëtare mbi organizatën Nobel duke i dhënë asaj që konsiderohet çmimi më i rëndësishëm letrar në botë për një shkrimtar që akuzohet se është një apolog gjenocid. Handke dhe mbrojtësit e tij, përfshirë Komitetin Nobel për Letërsi dhe Akademinë Suedeze, që përzgjodhën Handke për çmimin 2019, kanë insistuar që librat, shfaqjet dhe intervistat e tij për Bosnjen kanë qenë përgjithësisht të drejta dhe të njëtrajtshme.

Fakti, i panjohur deri më tani, që Handke kishte një pasaportë jugosllave do të ishte një tregues i ri i simpative dhe besnikërisë së tij aktuale. Në dy nga librat e tij më të diskutueshëm – “Një Udhëtim për Lumenjtë” dhe “Shtesa Verore në Udhëtimin Dimëror” – Handke është dukur të hedhë dyshime nëse aq myslimanë u vranë nga serbët siç raportohet. Ai gjithashtu pretenduar të sugjerojë se kinse sulmet më të përgjakshme me mortajat në Sarajevë u kryen nga muslimanët kundër tyre, për të rritur zemërimin global kundër serbëve që filluan luftën dhe po rrethonin kryeqytetin e Bosnjës. Rreth 100,000 njerëz vlerësohet të kenë vdekur në luftën e 1992-1995, pjesa më e madhe deri tani ishin civilë dhe ushtarë myslimanë. Masakra më e rëndë në historinë evropiane që nga Lufta e Dytë Botërore ndodhi në 1995, kur më shumë se 8,000 burra dhe djem myslimanë u masakruan nga forcat serbe në Srebrenica në atë që Gjykata Ndërkombëtare e Krimeve për ish Jugosllavinë e ka përkufizuar si gjenocid.

Pasaporta jugosllave e Handke është fshehur në një pamje të qartë – dukshëm pa u vënë re – për një kohë. Në vitin 2015, Biblioteka Kombëtare Austriake përfundoi një arkiv online tekstesh dhe fotografish që lidhen me punën dhe jetën e Handke. Në një faqe disi të paqartë në lidhje me lidhjet e Handke me Beogradin, ekziston një shirit anësor me 18 foto me përmasa të vogla, kryesisht nga monumentet e Beogradit. Ekzistojnë gjithashtu dy foto me tablo të kopertinës dhe faqeve të brendshme të pasaportës së Handke. (Ata ishin fshirë pak para se Intercept ta publikonte këtë histori të Mërkurën, por tani ato janë rikthyer në internet.)

Informacioni i kredisë në fotografi thotë se ato janë nga koleksioni privat i Hans Widrich. I kontaktuar nga The Intercept në fillim të kësaj jave, Widrich sqaroi se për gati një dekadë Handke kishte marrë me qira një vilë në pronën e tij në Salzburg. Widrich, tani në pension nga puna e tij si zëdhënës i festivalit muzikor të Salzburgut, tha se Handke i kishte dhuruar atij një numër artikujsh personalë, duke përfshirë dorëshkrime dhe pasaporta të vjetra që Widrich më pas i siguroi Bibliotekës Kombëtare.

Widrich tha se ai kishte pyetur dikur Handke për pasaportën jugosllave, dhe Handke u përgjigj se ai e mori atë sepse si i huaj i duhej të paguante një tarifë më të lartë për hotelet kur udhëtonte në Serbi. Kështu u kujtoi Ëidrich bisedën: “Unë thashë:” Oh, ka një pasaportë jugosllave “, dhe ai tha:” Po, unë e kërkova sepse e vizitoj shumë shpesh vendin dhe nuk më pëlqen të paguaj një çmim të lartë kur shoqëruesi im serb paguan gjysmën e tij. ‘”

Sidoqoftë, nuk është e qartë nëse e gjithë historia është aq e thjeshtë sa ajo.

Ajo se çfarë është sigurisht e vërtetë është se Handke – nëna e të cilit ishte nga pakica sllovene e Austrisë – vizitoi Serbinë në disa raste në mesin e fund të viteve 1990 dhe zakonisht udhëtonte me një rrethim të vogël të miqve të ngushtë, veçanërisht përkthyesin e tij serb Zarko Radakoviç.

Librat e tij nga ajo epokë shpesh përmendin qëndrimin në hotele ose pensione. Intercepti kontaktoi disa njerëz që jetonin ose punonin në Serbi në ato vite, dhe ata kujtuan se hotelet u paguanin çmime më të larta të huajve.

Sidoqoftë, marrja e një pasaporte nga Jugosllavia (ose ndonjë vend, për atë çështje) nuk është një proces i thjeshtë. Sipas Ligjit të vitit 1996 mbi Dokumentet e Udhëtimit për Kombëtare të Jugosllavisë që ishte në fuqi në atë kohë, vetëm qytetarët e Jugosllavisë mund të merrnin pasaporta, me përjashtim të pasaportave diplomatike (pasaporta e Handke nuk ka asnjë shenjë diplomatike). Botuesi i Handke nuk u përgjigj në email dhe thirrje telefonike duke kërkuar komente në lidhje me origjinën e pasaportës dhe pyetjes nëse Handke gjithashtu fitoi shtetësinë Jugosllave, përcjell rtv21.tv.

Është plotësisht e mundur që Handke të marrë pasaportën e tij pa kaluar hapat e zakonshëm të një qytetari. Për disa vite, Jugosllavia kishte qenë një shtet mafioz, me regjimin e Millosheviçit duke injoruar ligjet dhe duke bërë ashtu siç dëshironte. Vendi u përfshi nga hiperinflacioni, sanksionet e SHBA-së, dhuna politike dhe më shumë. Regjimi ndëshkoi ata me të cilët nuk pajtohej dhe dhuroi favorizime për ato që i miratoi. Nuk është e paimagjinueshme që regjimi i dha Handke një pasaportë, duke anashkaluar procesin e shtetësisë, si një shpërblim dhe inkurajim për mbështetjen e tij vokale.

Vendimi i Handke për të marrë pasaportën është një çështje më vete. Ai me siguri do të kishte paguar më pak para në hotelet ku ai qëndronte, por ky do të duket një motiv i pamjaftueshëm për të pranuar një dhuratë kaq të pazakontë dhe të diskutueshme nga një qeveri që ishte dënuar gjerësisht për krime kundër njerëzimit në Bosnje, si dhe në Kosovë. Pranimi i një pasaporte nga regjimi i Millosheviqit do të duket i ngjashëm me një akt politik i cili është shumë i lirë me kuptime mbështetjeje dhe përafrimi.

Pasaporta duket se është bërë një çështje e ndjeshme për drejtorët e përfshirë. Megjithëse Widrich iu përgjigj pyetjeve të hënën dhe të martën, ai më vonë kërkoi që Intercept të mos publikonte foto të pasaportës. Kur Intercepti kontrolloi arkivin e Bibliotekës Kombëtare pak para se të botonte këtë histori të Mërkurën, fotot e pasaportave ishin fshirë. Sipas raportimeve në mediat austriake të enjten, fotot u hoqën me kërkesë të Ëidrich, por biblioteka u kthye tek ai pasi Intercepti e publikoi këtë histori dhe i kërkoi leje për të ribërë fotot. Widrich thuhet se ishte pajtuar pas konsultimit me Handke./21Media