Në ditën e fundit të fushatës, presidenti i SHBA-së, Donald Trump paralajmëroi për mundësinë e dhunës pas zgjedhore.

Kjo mund të jetë për shkak të vendimit të Gjykatës së Lartë për të lejuar një numërim të zgjatur të fletëve të votimit në shtet që mund të jetë vendimtar për rezultatin përfundimtar të zgjedhjeve, në Pensilvani.

Sipas mediave amerikane, sondazhet tregojnë se kandidati demokrat, Joe Biden ka një avantazh të vogël në një vend ku fletët e votimit, të cilat pritet të favorizojnë demokratët, mund të mos numërohen ditë pas zgjedhjeve, sepse numërimi fillon vetëm pasi të mbyllen sondazhet.

Në prag të zgjedhjeve, midis tubimeve në shtetin e Michiganit dhe Wisconsin, Trump shkroi në Twitter se numërimi i zgjatur i fletëve të votimit në Pensilvani “do të mundësojë mashtrim të shfrenuar dhe të pakontrolluar dhe do të minojë të gjithë sistemin e ligjeve”.

“Kjo gjithashtu do të provokojë dhunë në rrugë. Diçka duhet bërë”, shkroi ai në Twitter.

Biden nuk pranoi të komentonte mbi paralajmërimin e Trump për dhunën në rrugë.

“Unë nuk do t’i përgjigjem asgjë që ai ka për të thënë … Unë shpresoj në zgjedhje të drejtpërdrejta, paqësore dhe shfaqjen e shumë njerëzve,” tha ai.

Biden kaloi ditën e fundit të fushatës në Pensilvani dhe Ohio dhe Trump mbajti gjithsej pesë tubime në Wisconsin, Michigan, Karolinën Veriore dhe Pennsylvani.

Sekretarja e Shtetit e Pensilvanisë, Katie Bukvar dënoi cicërimën e Trump në CNN dhe tha se infrastruktura e votimit të shtetit është e sigurt nga mashtrimi.

“Nuk kam ide se për çfarë po flet, por të them diçka për nxitjen e dhunës është plotësisht e papërshtatshme”, tha ajo.

Në tubimin e Kenosha, Trump tha “se vendimi i Gjykatës së Lartë është shumë, shumë i rrezikshëm” dhe se ai supozoi se “ishte një vendim politik” dhe ai shpresonte që gjykatësit ta ndryshonin atë.

Të dielën, Trump mohoi raportet e medias se ai u tha njerëzve që ai kishte besim se do të shpallte fitoren natën e zgjedhjeve, edhe nëse rezultati për Kolegjin e Zgjedhësve nuk është i qartë.

Paraardhësi i Trump, Barack Obama, i cili bëri fushatë në emër të Biden në Havana të Vogël në Miami të hënën, tha se “kjo nuk është diçka që e bën një udhëheqës të demokracisë”, por “diçka që e bën një diktator pa vlerë të bëjë”.