Disa zyrtarë të SHBA-ve kanë thënë se operatorët e inteligjencës ruse po përdorin një treshe të faqeve në gjuhën angleze për të përhapur dezinformata në lidhje me pandeminë e koronavirusit, duke kërkuar të shfrytëzojnë një krizë që Amerika po përpiqet të përmbajë përpara zgjedhjeve presidenciale në nëntor.

Dy rusë që kanë mbajtur role të larta në shërbimin e inteligjencës ushtarake të Moskës të njohur si GRU janë identifikuar si përgjegjës për një përpjekje dezinformimi të drejtuar në audiencën amerikane dhe perëndimore, thanë zyrtarët e qeverisë amerikane. Ata folën për Associated Press në kushte anonimiteti sepse nuk ishin të autorizuar të flisnin publikisht, transmeton rtv21.tv.

Zyrtarët thanë që ata po veprojnë kështu për të tingëlluar alarmin në lidhje me faqet e internetit të veçantë dhe për të ekspozuar një lidhje midis vendeve dhe inteligjencës ruse.

Ndër titujt që tërhoqën vëmendjen e zyrtarëve amerikanë janë “Kundër COVID-19 Ndihma e Rusisë për rastin e përparimit të Amerikës për Détente”, e cila sugjeroi që Rusia kishte dhënë ndihmë urgjente dhe thelbësore për SHBA për të luftuar pandeminë, dhe “Pekini beson se COVID-19 është një Armë Biologjike ”.

Përveç politikës, krizat që shuajnë vendin dhe pjesën më të madhe të botës – marrëdhëniet pandemike, racore dhe protestat – kanë ofruar territor pjellor për dezinformata ose gënjeshtra të drejtpërdrejta.

Zyrtarët e përshkruanin dezinformimin si pjesë të një përpjekje të vazhdueshme ruse për të shkaktuar konfuzion. Ata nuk thanë nëse përpjekja ishte e lidhur direkt me zgjedhjet e nëntorit, megjithëse disa nga mbulimi në faqet e internetit u duk se denigruan kundërshtarin demokrat të Trump, Joe Biden.

Zyrtarët martën veçuan një agjenci lajmesh, InfoRos.ru, që operon një treshe faqesh në internet InfoRos.ru, Infobrics.org dhe OneËorld.press – që ata thonë se kanë nxitur pandeminë për të promovuar objektivat anti-perëndimore dhe për të përhapur dezinformimin./21Media