Zyra e BE-së sqaron deklaratën e Apostoloves

Zyra e BE-së në Kosovë ka sqaruar deklaratën e shefes Natalia Apostolova në lidhje me asociacionin e komunave serbe.

“Në diskutimin e zhvilluar në tryezën e rrumbullakët me temën “Katër vite pas Marrëveshjes së Prillit: Sa efektiv është dialogu politik mes Kosovës e Serbisë?”, e organizuar sot nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike, Nataliya Apostollova, Shefe e Zyrës së BE-së /Përfaqësuese e Posaçme e BE-së, kurrsesi nuk ka thënë se marrëveshja për Asociacionin/Bashkësinë e komunave me shumicë serbe duhet të rishikohet. Ne vetëm mund të supozojmë se ky keqinterpretim ka ndodhur si pasojë e përkthimit të dobët gjatë ngjarjes”, thuhet në njoftimin e dërguar.

Në njoftim po ashtu thuhet se interesi kombëtarë i Kosovës është që  të zgjidhen çështjet e hapura me Serbinë përmes normalizimit të marrëdhënieve

“Ne besojmë se është në interesin kombëtar të Kosovës që së pari të zgjidhen çështjet e hapura me Serbinë përmes normalizimit të marrëdhënieve të cilat ne i përkufizojmë si përmirësime të dukshme dhe të qëndrueshme të marrëdhënieve me qëllim të përmirësimit të jetesës së njerëzve. Së dyti, të përmirësohen marrëdhëniet në Kosovë në mes të serbëve dhe shqiptarëve në mënyrë reciprokisht të pranueshme. Dhe së treti, të ndihmojë Kosovën në arritjen e progresit në rrugën e vet evropiane”, thuhet në njoftim.

Më tej në njoftim thuhet se dialogu Prishtinë-Beograd është një mjet që i kombinon të tri proceset. Prandaj është në interesin kombëtar të Kosovës për të marrë pjesë në këtë proces dhe për të luajtur një rol proaktiv dhe konstruktiv.

“Në këtë kontekst duhet të shihet marrëveshja mbi Asociacionin /Bashkësinë e komunave me shumicë serbe. Kjo është rënë dakord në mes të dy palëve gjatë dialogut të lehtësuar nga BE-ja. Në kuadër të kornizës së dialogut BE-ja pret normalizimin e mëtejshëm të marrëdhënieve në mes të palëve dhe që Asociacioni/Bashkësia të themelohet sa më shpejtë që është e mundur. Progresi i arritur në dialog është parakusht për të dy palët për të arritur progres në rrugën e tyre drejt BE-së “, thuhet në njoftim./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button