​31% e grave nga komunitetet rom, ashkali e egjiptian martohen nën 18-vjeç

Shifrat e UNICEF-it me Agjencinë e Statistikave, prej vitit 2020 tregojnë që në grup-moshën 20 deri në 24 vjeç, 31 për qind e grave e vajzave të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian kanë qenë të martuara nën moshën 18-vjeçare.

Kështu u tha në takimin që kryeministri Albin Kurti kishte sot me nënkryetarët dhe zyrtarët komunalë për komunitetet, ku u diskutua mbi “Parandalimin e martesave të hershme”.

Përveç përfaqësuesve të institucioneve lokale, të pranishëm në këtë takim ishin edhe ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, ministri për Komunitete dhe Kthim, Nenad Rashiq, zëvendësministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Sylejman Elshani dhe deputeti Erxhan Galushi.

Në fjalën e tij hyrëse, kryeministri Kurti theksoi se qëllimi i përbashkët i të gjithë akterëve të pranishëm, është parandalimi i martesave të hershme. Kjo dukuri, që i prek sidomos vajzat, siç tha kryeministri, pasohet me humbjen e mundësive të tyre në arsim, për fëmijët e tyre eventualë, dhe kësisoj për familje të tëra.

“Është fenomen përgjithësisht i fshehur, por shifrat e UNICEF-it me Agjencinë e Statistikave prej vitit 2020 na tregojnë që në grup-moshën 20 deri në 24 vjeç, 31% të grave e vajzave rom, ashkali dhe egjiptian kanë qenë të martuara nën 18-vjeç. Kjo nënkupton se qindra vajza, çdo vit, që kanë të drejtat dhe mundësitë e tyre për të ardhmen e tyre janë të dëmtuara rëndë”, ka thënë Kurti.

Ai përmendi faktin se pavarësisht që ka lagje të caktuara ku çdo e treta vajzë martohet e re si fëmijë, ky nuk është një problem në masë të njëjtë në çdo rajon të Kosovës.

“Ka komuna ku vajzat e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian më shumë janë bërë shembuj për vijueshmërinë në shkollat e mesme dhe në fakultete, në aktivizimin edhe në aktivitete të ndryshme kulturore, shoqërore, publike”, shtoi ai, duke shprehur mirënjohje edhe për aktiviste të komuniteteve që angazhohen për luftimin e dukurisë së martesave të hershme.

Në fund, ky takim u cilësua një hap i rëndësishëm në zbatimin e planit të krijuar nga Grupi Punues Ndërinstitucional dhe në angazhimin e akterëve kyçë për mbrojtjen e vajzave, mbrojtjen e të gjithë fëmijëve.

Back to top button