Atëherë dhe tani, pandemia pastroi ajrin

 

Ndotja e ajrit ka qenë prej kohësh një nga format më të rënda të dëmtimit të mjedisit.

Shifrat nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerësojnë se ndotja e ajrit vret shtatë milionë njerëz në të gjithë botën çdo vit.

Të dhënat e saj tregojnë gjithashtu se 9 në 10 njerëz thithin ajër që tejkalon kufijtë udhëzues të OBSH-së në nivele të larta të ndotësve.

Emetimet nga djegia e karburantit zënë gati një të katërtën e emetimeve të CO2 nga aktivitetet njerëzore.

Pra, ndikimi i bllokimeve në transportin rreth globit në pandeminë Covid-19 duket se ka ndikuar.

Sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, aktiviteti mesatar në rrugët e botës ra me gati 50% krahasuar me vitin 2019.

Përmirësimi i cilësisë së ajrit ishte i qartë për t’u parë.

Në një hapësirë të shkurtër kohe, zonat urbane po regjistronin reduktime masive në një sërë ndotësish të lidhur me motorët me djegie të brendshme.

Të dhënat e mbledhura nga Qendra Kombëtare e Mbretërisë së Bashkuar për Shkencën Atmosferike tregojnë ulje të dukshme të dioksidit të azotit (NO2) dhe të grimcave (PM2.5) në 10 qytete.

Në Indi, njerëzit postuan në mediat sociale imazhe të qiellit të pastër pasi rreth 90% e udhëtimeve rrugore ndaluan gjatë bllokimit.

Emetimet e karbonit ranë në mënyrë dramatike pasi bllokimet ndaluan ndjeshëm transportin dhe industrinë.

Por të dhënat nga Organizata Botërore Meteorologjike treguan se ajo kishte ngadalësuar vetëm pak rritjen e përgjithshme të përqendrimeve.

Gjatë bllokimeve, u bënë thirrje të përhapura që përfitimet mjedisore të ruheshin.

Ithtarët thanë se ishte thelbësore që rritja ekonomike pas pandemisë të përqendrohej në ndjekjen e një rruge të qëndrueshme me emetim të ulët.

Pavarësisht thirrjeve për t’u rikthyer më gjelbër, duket sikur përparësia ka qenë biznesi si zakonisht, pavarësisht nga kostoja./21Media

Back to top button