Çfarë është SWIFT dhe çfarë pëson Rusia nga përjashtimi?

SHBA dhe Bashkimi Evropian (BE) kanë vendosur të ushtrojnë pjesërisht opsionin e armëve bërthamore për sa i përket sanksioneve ekonomike: ndërprerjen e një numri bankash ruse nga porta kryesore ndërkombëtare e pagesave, SWIFT.
Asetet e bankës qëndrore të Rusisë gjithashtu pritet të ngrihen, duke kufizuar aftësinë e Moskës për të hyrë në rezervat e saj jashtë shtetit. Synimi i lëvizjeve është të “izolojnë më tej Rusinë nga sistemi financiar ndërkombëtar”, thuhet në një deklaratë të përbashkët.
Këto sanksione të përbashkëta janë masat më të ashpra kundër Moskës që kur forcat e saj hynë në Ukrainë dhe pritet të godasin keq një vend që varet shumë nga platforma SWIFT për tregtinë e burimeve të saj kryesore natyrore, veçanërisht pagesat për eksportet e saj të naftës dhe gazit. Ndërprerja e një vendi nga SWIFT në botën financiare është e barabartë me kufizimin e aksesit në internet të një kombi.
Para kësaj, vetëm një vend ishte shkëputur nga SWIFT – Irani. Kjo rezultoi në humbjen e një të tretës së tregtisë së jashtme. Masa kundër Rusisë është zbatuar vetëm pjesërisht për momentin, me vetëm disa banka ruse të mbuluara. Opsioni i zgjerimit të tij më tej në një ndalim në mbarë vendin është diçka që SHBA dhe aleatët e saj po e frenojnë si një lëvizje e mëtejshme përshkallëzuese.
Çfarë është SWIFT?
Sistemi SWIFT qëndron për Shoqërinë për Telekomunikacionin Financiar Ndërbankar në mbarë botën dhe është një platformë e sigurt për institucionet financiare për të shkëmbyer informacione rreth transaksioneve monetare globale si transfertat e parave.
Ndërsa SWIFT në fakt nuk lëviz para, ai vepron si një ndërmjetës për të verifikuar informacionin e transaksioneve duke ofruar shërbime të sigurta të mesazheve financiare për më shumë se 11,000 banka në mbi 200 vende. Me qendër në Belgjikë, ajo mbikëqyret nga bankat qendrore nga njëmbëdhjetë vende industriale: Kanada, Francë, Gjermani, Itali, Japoni, Holandë, Suedi, Zvicër, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara, përveç Belgjikës.
Çfarë synon të arrijë lëvizja?
Përjashtimi i bankave ruse nga platforma SWIFT pritet të godasë rëndë ekonominë e vendit – dhe sipas fjalëve të Shtëpisë së Bardhë, do ta bëjë vendin të mbështetet në “telefon ose një makinë faksi” për të kryer pagesat.
Sipas ish-zëvendëskryetarit të Bankës Qendrore Ruse, Sergei Aleksashenko të hënën do të ketë një katastrofë në tregun rus të monedhës.
Ursula von der Leyen, presidente e Komisionit Evropian, tha se vendimi për të paralizuar asetet e bankës qëndrore të Rusisë do të ndalonte Kremlinin të përdorte krahun e tij të luftës, duke iu referuar rezervave të tij në valutë.
Bankat e prekura janë të gjitha ato të sanksionuara tashmë nga komuniteti ndërkombëtar, si dhe institucionet e tjera, nëse është e nevojshme, tha një zëdhënës gjerman. Synimi i vetëm disa bankave ruse duket se synon të mbajë të hapur opsionin e përshkallëzimit të mëtejshëm, duke siguruar që sanksionet të kenë ndikimin maksimal të mundshëm në Moskë, por të parandalojnë një ndikim të madh në kompanitë evropiane që merren me bankat ruse për pagesat për importet e tyre të gazit.
Madje, kufizimet ndaj bankës qendrore të Rusisë do ta pengojnë atë të zhytet në depozitat e saj në valutë për të kufizuar efektin e sanksioneve./21Media

Back to top button