Fluturimi më i shkurtër në botë zgjat veç 53 sekonda

A keni menduar ndonjëherë se sa mund të jetë fluturimi më i shkurtër në botë? Jeni lodhur duke bërë fluturime të gjata, të mërzitshme, duke qëndruar ulur për një kohë të gjatë.
Epo, atëherë ju e dini që fluturimi më i shkurtër në botë ekziston dhe ai është mes nesh.
Ju mund të bëni fluturimin më të shkurtër në botë në Skoci midis dy ishujve në arkipelagun Orkney. Vetëm 20 nga rreth 70 që përbëjnë këtë spektakël natyralist janë të banuar dhe, padyshim, mënyra më e mirë për t’i arritur ato është me aeroplan. Ato ndodhen rreth 16 km në veri të bregut verior të Skocisë. Dhe mes dy prej tyre, më saktë Westray dhe Papa Westray, ka një lidhje të rregullt për të kaluar pjesën e detit që i ndan, me një kosto prej 7.25 paund në çdo drejtim.
Për të kujdeset linja ajrore Loganair, e cila praktikisht e kryen këtë rrugë që nga viti 1967. E veçanta e këtij fluturimi qëndron në distancën shumë të shkurtër, 2.7 km, e cila përgjithësisht përshkohet në pak më shumë se një minutë, por rekordi i shkurtësisë, nëse kështu që mund të themi, ishte 53 sekonda, transmeton rtv21.tv.
Avioni në fjalë është me dy motorë me krahë të lartë, i cili kërkon vetëm një pilot dhe është i aftë të mbajë 8 pasagjerë. Është ideale për pista të shkurtra me aftësi të larta STOL (ngritje të shkurtër ose ulje). Shpejtësia e tij e reduktuar, ka një maksimum prej rreth 270 km/h, e bën atë ideal edhe për mbi fluturime turistike, dhe gjithsesi, për këtë fluturim lidhës mes dy ishujve, vërtet nuk ju nevojitet një mjet më i shpejtë.
Siç mund ta imagjinoni lehtësisht, itinerari përdoret kryesisht për arsye shërbimi midis banorëve të cilët në këtë mënyrë lëvizin lehtësisht për të gjetur atë që u nevojitet më shumë, ose për angazhime të përditshme shkollore dhe pune. Në mesin e pasagjerëve, shpeshherë janë të pabesueshëm edhe turistët, madje edhe të apasionuarit pas fluturimeve, të cilët mund të hipin në këtë aeroplan që nuk është shumë i përhapur dhe në të njëjtën kohë të bëjnë fluturimin më të shkurtër në botë./21Media

Back to top button