Ai u akuzua se urdhëroi që “nuk duhet të ketë të mbijetuar” në një sulm në fshatin Tërnje të Suharekës

Ai u akuzua se urdhëroi që “nuk duhet të ketë të mbijetuar” në një sulm në fshatin Tërnje të Suharekës

Gjykata e Apelit në Beograd ka konfirmuar lirimin e ish komandantit të brigadës së ushtrisë jugosllave, Pavle Gavriloviq, i cili u akuzua se urdhëroi që “nuk duhet të ketë të mbijetuar” në një sulm në fshatin Tërnje të Suharekës më 25 mars 1999.

Megjithatë, gjykata mbështeti dënimin e oficerit të tij vartës, Rajko Kozlina, duke e dënuar atë me 15 vjet burg. “Gjykata e shkallës së parë konkludoi në mënyrë të saktë se nuk kishte prova të mjaftueshme në çështjen aktuale që Pavle Gavriloviq lëshoi ​​një urdhër” që të mos të ketë të mbijetuar”, që nënkuptonte vrasjen e civilëve – banorë të fshatit Tërrnje”, thuhet në shpjegimin e aktgjykimit të lëshuar më 12 dhjetor, por botuar në faqen e internetit të Gjykatës së Apelit të hënën.

Ai më tej sqaroi se dëshmia nga një dëshmitar i cili tha se kishte dëgjuar Gavriloviq duke lëshuar urdhrin, por që ishte e pamjaftueshme dhe nuk u mbështet kjo dëshmi me prova të tjera relevante gjatë procedurës. Kjo “gjithashtu vë në dyshim besueshmërinë e dëshmitarit”, dhe kështu hedh dyshime në pretendimin e prokurorit nga aktakuza”, thuhet në vendim.

Në kohën e sulmit ndaj fshatit Tërrnjë, Gavriloviq ishte komandant i batalionit të pasëm të Brigadës së 549-të të Motorizuara të Korpusit të Prishtinës të Ushtrisë Jugosllave, dhe Kozlina ishte udhëheqës i një kompanie teknike në brigadë.

Në aktgjykimin e shkallës së parë në prill të këtij viti, Kozlina u dënua se e çoi njësitë e tij në Tërrnje, duke gjuajtur mbi dy civilë, të cilët mbijetuan dhe urdhëroi ushtarët e tij të ndiznin zjarr ndaj civilëve të tjerë në fshat, duke shkaktuar vdekjen e 15 personave.

Midis viktimave kishte të moshuar dhe një djalë katër vjeç./kallxo