Ilaçi për Alzheimer konsiderohet zbulim i rëndësishëm

Ilaçi i parë që ngadalëson shkatërrimin e trurit në Alzheimer është shpallur si i rëndësishëm.

Zbulimi i tij shënon përfunimin e dekadace të dështimit për të gjetur një të tillë dhe tregon se një epokë e re e barnave për trajtimin e Alzheimerit forma më e zakonshme e demencës është e mundur.

Megjithatë, ilaçi, lecanemab, ka vetëm një efekt të vogël dhe ndikimi i tij në jetën e përditshme të njerëzve është i debatuar.

Dhe ilaçi funksionon në fazat e hershme të sëmundjes, kështu që shumica do të humbisnin pa një revolucion në zbulimin e tij.

Lecanemab sulmon gungën ngjitëse të quajtur beta amiloid që grumbullohet në trurin e njerëzve me Alzheimer.

Disa i shohin këto rezultate provash si një pikë kthese triumfuese.

Alzheimer’s Research UK tha se gjetjet ishin “të rëndësishme”.

Aktualisht, njerëzve me Alzheimer u jepen ilaçe të tjera për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të tyre, por asnjëra nuk ndryshon rrjedhën e sëmundjes.

Lecanemab është një antitrup si ato që trupi prodhon për të sulmuar viruset ose bakteret që është krijuar për t’i thënë sistemit imunitar të pastrojë amiloidin nga truri.

Amyloid është një proteinë që grumbullohet së bashku në hapësirat midis neuroneve në tru dhe formon pllaka dalluese që janë një nga shenjat dalluese të Alzheimerit./21Media

Back to top button
close button