Lindjet në Kinë bien për herë të parë që nga viti 1961

Popullsia e Kinës ka rënë për herë të parë në 60 vjet, me normën kombëtare të lindjeve që ka arritur një rekord të ulët – 6.77 lindje për 1000 njerëz.
Popullsia në vitin 2022 ishte 1.4118 miliardë – ra për 850,000 nga 2021.
Shkalla e lindjeve në Kinë ka qenë në rënie prej vitesh, duke nxitur një sërë politikash për të ngadalësuar trendin.
Por shtatë vjet pas heqjes së politikës së një fëmije, ajo ka hyrë në atë që një zyrtar e përshkroi si një “epokë të rritjes negative të popullsisë”.
Shkalla e lindjeve në vitin 2022 ishte gjithashtu në rënie nga 7.52 në 2021, sipas Byrosë Kombëtare të Statistikave të Kinës, e cila publikoi shifrat të martën.
Në krahasim, në vitin 2021, Shtetet e Bashkuara regjistruan 11.06 lindje për 1000 njerëz, dhe Mbretëria e Bashkuar, 10.08 lindje. Shkalla e lindjeve për të njëjtin vit në Indi, e cila është gati të kalojë Kinën si vendi më i populluar në botë, ishte 16.42.
Vdekjet gjithashtu tejkaluan lindjet për herë të parë vitin e kaluar. Kina regjistroi shkallën e saj më të lartë të vdekjeve që nga viti 1976 – 7.37 vdekje për 1000 njerëz, nga 7.18 një vit më parë.
Të dhënat e mëparshme të qeverisë kishin paralajmëruar një krizë demografike, e cila në afat të gjatë do të tkurrte fuqinë punëtore të Kinës dhe do të rriste barrën mbi kujdesin shëndetësor dhe kostot e tjera të sigurimeve shoqërore.
Rezultatet nga një regjistrim një herë në dekadë i shpallur në vitin 2021 treguan se popullsia e Kinës po rritej me ritmin e saj më të ngadaltë në dekada. Popullsitë gjithashtu po zvogëlohen dhe plaken në vende të tjera të Azisë Lindore, si Japonia dhe Koreja e Jugut.
Tendencat e popullsisë së Kinës ndër vite janë formësuar kryesisht nga politika e diskutueshme e një fëmije, e cila u prezantua në vitin 1979 për të ngadalësuar rritjen e popullsisë.
Familjet që shkelnin rregullat u gjobitën dhe në disa raste humbën punën. Në një kulturë që historikisht favorizon djemtë mbi vajzat, politika kishte çuar gjithashtu në aborte të detyruara dhe një raport të zhdrejtë gjinor të raportuar nga vitet 1980.

Back to top button