Mediumi publik zviceran: Vuçiq ka përhapur disponim prorus – tani i është shndërruar në problem

Një video ngjalli së fundmi diskutime në Serbi: Në një sallë, mund të shihen punëtorë që grumbullojnë kuti të zgjatura. Thuhet se ai përmban municione raketore të destinuara për në Ukrainë, të prodhuara nga një kompani shtetërore serbe. Autenticiteti i imazheve është i vështirë për t’u verifikuar,shkruan medium publik zviceran SRF, përcjell portal rtv21.tv

Videoja bëri bujë në Rusi. Është një çështje serioze, tha zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse. Beogradit iu kërkua të bënte një deklaratë zyrtare.

Serbia i mohoi akuzat. Presidenti Aleksandar Vuçiq tha se nuk i kishte dorëzuar asnjë armë as Rusisë, as Ukrainës. Përkundrazi, është një shitje normale në Turqi. Ata nuk kanë asnjë lidhje me eksportet e mëtejshme nëpërmjet Sllovakisë në Ukrainë.

“Biznesi është më i rëndësishëm se dashuria për Rusinë”

Për eksperten e Evropës Juglindore, Armina Galijas, shpjegimi i Serbisë është mjaft i besueshëm: “Ata sigurisht që nuk i kanë shitur materiale direkt Ukrainës, por gjithashtu nuk u siguruan që ai të mos përfundonte atje. Në këtë kuptim, biznesi është më i rëndësishëm se dashuria për Rusinë”. Kjo nuk e habit atë. Marrëdhëniet mes dy vendeve janë mjaft pragmatike. “Ajo është disi e kujdesshme dhe asnjëherë e hapur. Nuk është dashuri pa kushte”, tha jo për SRF.

Vitet e fundit, dashuria e Serbisë për Rusinë është shndërruar në një vëllazëri të përjetshme, sllavo-ortodokse, si në media ashtu edhe në politikë, shoqëruar me qëndrime anti-perëndimore. Pasojat e kësaj janë mbishkrimet dhe demonstratat. Ky qëndrim pasqyrohet edhe në sondazhe, ku shumica në Serbi fajësojnë NATO-n për luftën në Ukrainë, vijon medium zviceran.
Situata është e ngjashme në nivel zyrtar: Rusia po bllokon pranimin e Kosovës në OKB; Serbia, nga ana tjetër, nuk ka vendosur asnjë sanksion ndaj Rusisë.

Por, sipas mediumit publik zviceran Serbia nuk e mbështet Rusinë pa kushte. Vendi e ka dënuar vazhdimisht luftën në Ukrainë, duke theksuar se nuk e njeh aneksimin e Rusisë. Lufta është kundër interesave të Serbisë edhe për arsye të tjera, thotë Armina Galijas nga Universiteti i Gracit. “Sidomos sepse shumë gjëra po ndryshojnë gjeopolitikisht. Ka ardhur koha, duhet të mbani një qëndrim të qartë”.

Udhëtimi i vazhdueshëm midis Lindjes dhe Perëndimit – elementi qendror i politikës së jashtme serbe në vitet e fundit – po bëhet gjithnjë e më i vështirë si rezultat i luftës në Ukrainë.
Në fakt, kohët e fundit ka pasur shenja të ndryshme se Serbia mund të largohet nga Rusia: Presidenti Vuçiq u ankua për ndikimin rus në vend dhe konfirmoi se Serbia ishte në rrugën drejt BE-së. Eksperti Galijas thotë: “Mund ta imagjinoja se do të ketë një shkëputje me Rusinë. Ka shenja”.

Edhe nëse Serbia dëshiron të distancohet nga Rusia, kjo nuk do të ndodhë brenda natës, sepse ka një varësi të madhe nga gazi rus. Por niveli i lartë i simpatisë midis popullatës gjithashtu parandalon një ndarje të vështirë me Rusinë. Galijas thotë: “Ai e krijoi vetë këtë disponim pro-Putin dhe pro-rus në vend. Tani ai duhet të shohë vetë se si do të dalë prej andej”. Vuçiq ndihmon që hapësira e Rusisë për manovrim në rajon është e kufizuar, si ekonomikisht ashtu edhe politikisht./21Media

Back to top button