Meta gjobitet për përdorimin e të dhënave

Meta është gjobitur me 390 milionë euro (346 milionë £) për shkeljen e rregullave të BE-së për të dhënat.
Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave (DPC) thotë se mënyra se si Meta kërkoi leje për të përdorur të dhënat e njerëzve për reklama në Facebook dhe Instagram ishte e paligjshme.
Meta, e cila zotëron të dyja platformat, ka tre muaj kohë për të ndryshuar mënyrën se si merr dhe përdor të dhënat për të synuar reklamat.
Meta thotë se është “i zhgënjyer” dhe synon të apelojë, duke theksuar se vendimi nuk pengon reklamimin e personalizuar në platformat e tij.
Rregullatori tha se Facebook dhe Instagram nuk mund të “forcojnë pëlqimin” duke thënë se konsumatorët duhet të pranojnë se si përdoren të dhënat e tyre, ose të largohen nga platforma.
Meqenëse Facebook dhe Instagram kanë selitë evropiane në Irlandë, DPC merr drejtimin për t’u siguruar që ato janë në përputhje me ligjin e BE-së për të dhënat.
Aktivistët e privatësisë thonë se vendimi është një fitore e madhe dhe do të thotë që Meta do t’i duhet t’u japë përdoruesve zgjedhje reale se si përdoren të dhënat e tyre për të synuar reklamat në internet.
Kjo do të thotë që Meta potencialisht do të duhet të ndryshojë mënyrën se si funksionon një pjesë kyçe e biznesit të saj.
Pjesa më e madhe e parave të firmës, mbi 118 miliardë dollarë (97.8 miliardë £) në vitin 2021, vjen nga reklamat.
Gjoba është dënimi i dytë i rëndësishëm i vendosur nga mbikëqyrësi në muajt e fundit.
Në nëntor ajo u gjobit me 265 milionë euro (228 milionë £) nga DPC për një shkelje të të dhënave që pa të dhënat personale të qindra miliona përdoruesve të Facebook të publikuara në internet.
Sipas Irish Times , Meta ka vënë mënjanë 2 miliardë euro (1.7 miliardë £) për të mbuluar gjobat e mundshme evropiane në 2023./21Media

Back to top button