Monedha ari dëshmon se perandori romak ‘i rremë’ ishte i vërtetë

Një monedhë e lashtë ari dëshmon se një perandor romak i shekullit të tretë, i shkruar jashtë historisë si një personazh imagjinar, ekzistonte vërtet, thonë shkencëtarët.
Monedha që mban emrin e Sponsian dhe portreti i tij u gjet më shumë se 300 vjet më parë në Transilvani, dikur një postë e largët e perandorisë romake.
Besohej se ishte false, ishte mbyllur në një dollap muzeu, përcjell portali rtv21.tv
Tani shkencëtarët thonë se shenjat e gërvishtjeve të dukshme nën një mikroskop vërtetojnë se ai ishte në qarkullim 2000 vjet më parë.
Prof Paul Pearson University College London, i cili drejtoi hulumtimin, i tha BBC News se ishte i habitur nga zbulimi.
“Ajo që ne kemi gjetur është një perandor. Ai ishte një figurë që mendohej se ishte false dhe e fshirë nga ekspertët.
Por ne mendojmë se ai ishte i vërtetë dhe se ai kishte një rol në histori”.
Monedha ishte hjetur në një thesar të vogël të zbuluar në vitin 1713. Mendohej se ishte një monedhë e mirëfilltë romake deri në mesin e shekullit të 19-të, kur ekspertët dyshuan se ato mund të ishin prodhuar nga falsifikatorët e kohës, sepse të dizajnit të tyre të papërpunuar.
Goditja përfundimtare erdhi në 1863 kur Henry Cohen, eksperti kryesor i monedhave të kohës në Bibliothèque Nationale de France, e konsideroi problemin për katalogun e tij të madh të monedhave romake. Ai tha se ato nuk ishin vetëm falsifikime ‘moderne’, por të bëra keq dhe “të imagjinuara në mënyrë qesharake”. Specialistë të tjerë ranë dakord dhe sot e kësaj dite Sponsian është përjashtuar në katalogë shkencorë.
Por Prof Pearson dyshoi ndryshe kur pa fotografitë e monedhës ndërsa po kërkonte një libër për historinë e perandorisë romake. Ai mund të dallonte gërvishtjet në sipërfaqen e saj që mendonte se mund të ishin prodhuar nga monedha që ishte në qarkullim.
Ai kontaktoi Muzeun Hunterian në Universitetin e Glasgout ku monedha ishte mbajtur e mbyllur në një dollap së bashku me tre të tjerë nga grumbulli origjinal dhe e pyeti nëse mund të punonte me studiuesit atje.
Ata ekzaminuan të katër monedhat nën një mikroskop të fuqishëm dhe konfirmuan në ditarin, PLOS 1, se me të vërtetë kishte gërvishtje dhe modelet ishin konsistente me ato që tingëlloheshin në çantat.
Një analizë kimike tregoi gjithashtu se monedhat ishin varrosur në tokë për qindra vjet, sipas Jesper Ericsson, i cili është kuratori i monedhave të muzeut dhe ka punuar me Prof Pearson në projekt.
Studiuesit tani duhet t’i përgjigjen pyetjes, kush ishte Sponsian?
Studiuesit besojnë se ai ishte një komandant ushtarak që u detyrua të kurorëzohej si perandor i provincës më të largët dhe më të vështirë për t’u mbrojtur të Perandorisë Romake, të quajtur Dacia.
Studimet arkeologjike kanë vërtetuar se Dacia ishte shkëputur nga pjesa tjetër e Perandorisë Romake rreth vitit 260 pas Krishtit. Kishte një pandemi, luftë civile dhe perandoria po copëtohej.
I rrethuar nga armiqtë dhe i shkëputur nga Roma, Sponsian ka të ngjarë të marrë komandën supreme gjatë një periudhe kaosi dhe lufte civile, duke mbrojtur popullsinë ushtarake dhe civile të Dacia derisa të rivendosej rendi dhe provinca u evakuua midis 271 pas Krishtit dhe 275 pas Krishtit, sipas Jesper. Ericsson./21Media

Back to top button