Pastroni kanaçet e pijeve para se t’i hapni

 
Kanaçet me ushqime dhe pije udhëtojnë shumë përpara se t’i merrni në dyqanin tuaj më të afërt. Ato ruhen në magazina të mëdha dhe transportohen në kamionë, ku mund të kontaminohen potencialisht nga prania e kafshëve të vogla ose nga vetë papastërtia e mjedisit në të cilin ruhen.
Disa arsye përse nuk këshillohet të pini direkt nga një kanaçe ose ta servirni përmbajtjen e saj në një enë pa e pastruar më parë kapakun.
Kanaçja mund të jetë urinuar nga një kafshë

Urina e kafshëve mund të jetë burim i transmetimit të një sërë sëmundjesh, një prej tyre është leptospiroza. Kjo është një sëmundje e shkaktuar nga një bakter që mund të gjendet në urinën e kafshëve si minjtë. Leptospiroza transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me bakteret. Disa nga simptomat përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje muskujsh dhe keqtrajtim të përgjithshëm, madje mund të bëhen më të rënda dhe në fund të çojnë në një formë më serioze të sëmundjes.
Mallrat e konservuara potencialisht mund të kontaminohen nga pluhuri dhe papastërtitë përreth

Nuk rekomandohet të hani ushqime që përmbajnë pluhur, sepse sipas Organizatës Shëndetësore Panamerikane, ky komponent mund të kontaminohet me mikroorganizma që janë përgjegjës për sëmundjet. Për shembull, bakteret Bacillus cereus mund të shkaktojnë diarre, dhimbje barku dhe madje edhe të vjella kur gjenden te njerëzit.
Insektet si buburrecat mund t’i përdorin kanaçet për të depozituar vezët ose feçet e tyre

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, këto insekte janë përhapës të zakonshëm të sëmundjeve si dizenteria, gastroenteriti, diarreja, tifoja, gangrena dhe lebra. Dhe mënyra më e mirë për t’i shmangur këto është larja e kanaçeve me ujë dhe sapun përpara se t’i hapni.

Gjurmët e kafshëve ose insekteve mund të bien në ushqimin tuaj
Kapakët e kanaçeve mund të përmbajnë gjurmë të vogla insektesh si mizat, merimangat ose buburrecat. Nëse nuk e pastroni kapakun, ato mund të kalojnë pa u vënë re dhe rrezikoni që të bien në ushqimin tuaj dhe të kontaminoni të gjithë grupin që po përgatitni. Përveç kësaj, disa insekte, si mizat, janë transmetues të më shumë se 60 sëmundjeve, duke përfshirë tifojen, kolerën dhe poliomielitin./21Media
Back to top button