Një çelës i tualetit personal i Adolf Hitlerit është shitur për gati 14,000 funta.

Çelësi ishte subjekt i një lufte ofertash midis një blerësi të suksesshëm britanik, i cili tejkaloi çmimin e parashikuar prej 300 dhe rivalëve të ndryshëm nga Gjermana dhe Britania.

Çelësi i Hitlerit fillimisht u mor si suvenir nga zyra e udhëheqësit nazist nga Aleatët para se të shitej në një ankand 76 vjet më vonë, transmeton rtv21.tv.

Bashkangjitur në dy çelësa është një fob metalik, i cili mban simbolet e shqiponjës dhe svastikës naziste dhe thotë ‘Reicjskanzlei’ (Kancelari i Reich) dhe ‘Herren W’ në anën e pasme. Në të është shkruar edhe numri 166.

Artefakti thuhet se u gjet në një sirtar në tryezën e liderit nazist nga një pilot britanik, pasi Berlini u çlirua në fund të Luftës së Dytë Botërore.

I njohur vetëm si Toger i Fluturimit AA Williams, e solli përsëri si një suvenir dhe e mbajti atë deri në vdekjen e tij.

Ai gjithashtu kishte shkruar një letër prejardhjeje për t’i shtuar vërtetësinë e artikullit.

Ai shtoi: ‘Çelësi është gdhendur’ Herren ‘që do të thotë’ burra’, kështu që duket se ka të bëjë vetëm për një zonë për meshkuj.

Hitleri do të kishte pasur tualetin e tij privat dhe ndërrimin e ambienteve, kështu që është e mundur që ky çelës të ishte për atë qëllim./21Media