Përpjekje e madhe e shkecëtarëve për të gjetur 95% të zhdukur të Universit

Studiuesit në përshpejtuesin më të madh të grimcave në botë në Zvicër kanë paraqitur propozime për një superpërplasës të ri, shumë më të madh.

Qëllimi i tij është të zbulojë grimca të reja që do të revolucionarizojnë fizikën dhe do të çojnë në një kuptim më të plotë se si funksionon Universi.

Nëse miratohet, do të jetë tre herë më i madh se makina gjigante aktuale, shkruan BBC, përcjell portali rtv21.tv
Por çmimi i tij prej 12 miliardë funtesh ka ngritur shqetësime, me kritika që e përshkruajnë shpenzimin si “të pamatur”.

Këto para – që janë vetëm kostoja fillestare e ndërtimit – do të vijnë nga vendet anëtare të Organizatës Evropiane për Kërkime Bërthamore (Cern) duke përfshirë Britaninë e Madhe, dhe disa ekspertë kanë vënë në dyshim nëse ka kuptim ekonomik.

Arritja më e madhe e Përplasësit të Madh të Hadronit (LHC) ishte zbulimi i një grimce të re të quajtur Bozoni Higgs në vitin 2012. Por që atëherë ambicia e tij për të gjurmuar dy grailë të shenjtë të fizikës – materia e errët dhe energjia e errët – kanë rezultuar e pakapshme dhe disa Studiuesit besojnë se ka mundësi më të lira.

Makina e re quhet Future Circular Collider (FCC). Drejtori i përgjithshëm i Cern, Prof Fabiola Gianotti, i tha BBC News se, nëse miratohet, do të jetë një “makinë e bukur”.

“Është një mjet që do të lejojë njerëzimin të bëjë hapa të mëdhenj përpara në përgjigjen e pyetjeve në fizikën themelore në lidhje me njohuritë tona për Universin. Dhe për ta bërë këtë ne kemi nevojë për një instrument më të fuqishëm për të adresuar këto pyetje,” tha ajo.

Pallab Ghosh dhe Kate Stephens hyjnë brenda përshpejtuesit më të madh të grimcave në botë për të zbuluar pse shkencëtarët duan një përshpejtues edhe më të madh.

Cern ndodhet në kufirin e Zvicrës dhe Francës, afër Gjenevës.
LHC përbëhet nga një tunel rrethor nëntokësor 27 km në perimetër. Ai përshpejton brendësinë e atomeve (hadroneve) si në drejtim të akrepave të orës ashtu edhe në të kundërt të akrepave të orës me shpejtësi afër shpejtësisë së dritës dhe në pika të caktuara i përplas ato së bashku më fort se çdo copëzues tjetër atomi në botë.

Grimcat më të vogla, nën-atomike të mbetura nga përplasjet i ndihmojnë shkencëtarët të zbulojnë se nga çfarë përbëhen atomet dhe si ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Duke u bazuar në një zbulim revolucionar

Zbulimi i grimcës Higgs Boson nga superpërplasësi më shumë se 10 vjet më parë ishte novator.
Ekzistenca e një blloku ndërtimi që u jep të gjitha grimcave të tjera në Univers formën e tyre u parashikua në vitin 1964 nga fizikani britanik, Peter Higgs, por u zbulua vetëm në LHC në vitin 2012. Ishte pjesa e fundit e bashkim pjesësh figure të teorisë aktuale të fizikës nën-atomike, e cila quhet Modeli Standard.

Propozimi është që FCC më e madhe të ndërtohet në dy faza. E para do të fillojë të funksionojë në mesin e viteve 2040 dhe do të përplasë elektronet së bashku. Shpresohet se energjia e shtuar do të prodhojë një numër të madh grimcash Higgs që shkencëtarët t’i studiojnë në detaje.

Faza e dytë do të fillojë në vitet 2070 dhe do të kërkojë magnet më të fuqishëm, aq të avancuar sa nuk janë shpikur ende. Në vend të elektroneve, protonet më të rënda do të përdoren në kërkimin e grimcave krejt të reja.
FCC do të jetë gati tre herë më i madh se perimetri i LHC, 91 km dhe dy herë më i thellë.

Pra, pse ata kanë nevojë për një përplasës edhe më të madh hadron?

Kjo është për shkak se LHC, i cili kushtoi 3.75 miliardë paund për t’u ndërtuar dhe filloi të funksionojë në 2008, nuk ka arritur ende të gjejë grimca që do të ndihmojnë për të shpjeguar 95% të kozmosit.

Shkencëtarët janë ende në kërkim të dy të panjohurave të mëdha – një forcë të quajtur energji e errët, e cila vepron si e kundërta me gravitetin, dhe largon objektet në Univers, siç janë galaktikat. Tjetra është lënda e errët, e cila nuk mund të zbulohet, por prania e saj ndihet përmes gravitetit.

“Na mungon diçka e madhe,” na thotë Prof Gianotti.

Ajo thotë se FCC është i nevojshëm sepse zbulimi i këtyre grimcave të errëta do të çonte në një teori të re më të plotë se si funksionon Universi.

Më shumë se 20 vjet më parë, shumë studiues në Cern parashikuan se LHC do të gjente këto grimca misterioze. Nuk ndodhi.

Kritikët, si Dr Sabine Hossenfelder i Qendrës së Mynihut për Filozofinë Matematikore, thonë se nuk ka asnjë garanci që përplasësi i ri do të ketë sukses.

“Fizika e grimcave është një fushë kërkimore që është e madhe dhe e financuar mirë për arsye historike, pasi është rritur jashtë fizikës bërthamore dhe duhet të zvogëlohet përsëri në një madhësi të arsyeshme, ndoshta një të dhjetën e madhësisë së saj aktuale,” tha ajo.

Një ish-këshilltar shkencor kryesor i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, Prof Sir David King, i tha BBC News se ai besonte se shpenzimi i 12 miliardë paund për projektin do të ishte “i pamatur”.

“Kur bota përballet me kërcënime nga urgjenca klimatike, a nuk do të ishte më e mençur t’i kanalizonim këto fonde kërkimore në përpjekjet për të krijuar një të ardhme të menaxhueshme?”

Dhe ka gjithashtu një debat midis vetë fizikantëve të grimcave nëse një përplasës rrethor gjigant është alternativa më e mirë.

Prof Aidan Robson i Universitetit të Glasgow tha për BBC News se një përplasës i ndërtuar në një vijë të drejtë do të ishte më i lirë.

“Ka tre avantazhe kryesore. Së pari, një makinë lineare mund të bëhet hap pas hapi. Së dyti, profili i kostos do të ishte mjaft i ndryshëm – kështu që faza fillestare do të kushtonte më pak; dhe, së treti, tuneli është më i shkurtër, dhe ju mund ta bënte më shpejt”, tha ai.

Por FCC është opsioni i preferuar i Cern. Është rezultat i një konsultimi të gjerë midis fizikantëve në Evropë dhe në mbarë botën, dhe është në proces të vlerësimit të reagimit ndaj propozimit të tij nga vendet anëtare, të cilët do të duhet të paguajnë për makinën e re./21Media

Back to top button