Qentë mund të nuhasin stresin e pronarit

Shkencëtarët zbuluan se qentë mund të nuhasin stresin në frymëmarrjen dhe djersën tonë.
Katër qen – kafshë shtëpiake të ofruara vullnetarisht nga pronarët e tyre – u trajnuan për të “zgjedhur” një nga tre kutitë e aromës.
Dhe në më shumë se 650 nga 700 prova, ata identifikuan me sukses një mostër të djersës ose frymëmarrjes që ishte marrë nga një person i stresuar, përcjell portali rtv21.tv
Studiuesit, në Universitetin Queen’s Belfast, shpresojnë se studimi i tyre, i botuar në revistën Plos One , do të ndihmojë në trajnimin e qenve terapikë.
Qentë e përjetojnë botën e tyre përmes nuhatjes. Dhe aftësitë e tyre shumë të ndjeshme për zbulimin e aromave përdoren tashmë për të zbuluar drogat, eksplozivët dhe sëmundjet, duke përfshirë disa lloje të kancerit, diabetin dhe madje edhe Covid -in .
“Ne kishim shumë prova që qentë mund të kapin erërat nga njerëzit që lidhen me kushte ose sëmundje të caktuara mjekësore – por ne nuk kemi shumë prova që ata mund të nuhasin ndryshime në gjendjen tonë psikologjike”, tha studiuesja kryesore Clara Wilson.
36 vullnetarët njerëz raportuan nivelet e tyre të stresit para dhe pas përfundimit të një problemi të vështirë matematikor.
Secila kanaçe përmbante një mostër të djersës ose frymëmarrjes së tyre nga përpara ose – për sa kohë që presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës ishin rritur gjithashtu – pas.
Dhe nëse qentë, Treo, Fingal, Soot dhe Winnie, qëndronin pa lëvizur ose uleshin para kampionit “të stresuar”, ata shpërbleheshin me një trajtim të preferuar të qenit./21Media

Back to top button