Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë aprovuar vaksinën me një dozë Johnson & Johnson, duke u bërë vaksina e tretë që miratohet në vend.

Vaksina është vendosur të jetë një alternativë me kosto më të ulët ndaj vaksinave Pfizer dhe Moderna, pasi mund të ruhet në temperatura më të larta sesa dy vaksinat e tjera.

Provat zbuluan se ajo parandalon sëmundjen, por është 66% efektive në përgjithësi duke përfshiheshirë edhe rastet e moderuara.

Vaksina është bërë nga firma belge Janssen, transmeton rtv21.tv.

Kompania ka rënë dakord t’i sigurojë SHBA-së 100 milionë doza deri në fund të qershorit. Dozat e para mund të jenë në dispozicion që nga java tjetër.

Presidenti Joe Biden e përshëndeti atë si “një lajm emocionues për të gjithë amerikanët dhe një zhvillim inkurajues”, por paralajmëroi se “lufta nuk ka mbaruar”.

Rezultatet nga provat e kryera në SHBA, Afrika e Jugut dhe Brazil treguan se ishte më shumë se 85% efektive në parandalimin e Covid-19 dhe 66% efektive në përgjithësi kur përfshiheshin raste të moderuara.

Veçanërisht, nuk kishte vdekje midis pjesëmarrësve që kishin marrë vaksinën dhe nuk kishte pranime në spital pas 28 ditësh pas vaksinës.

Deri më tani i vetmi vend tjetër që ka aprovuar vaksinën për përdorim emergjent është Bahreini, i cili i dha dritën jeshile të enjten.

Për shkak se vaksina do të kërkojë më pak doza sesa homologët e saj Pfizer dhe Moderna, do të kërkojë gjithashtu më pak takime për vaksinat dhe personel mjekësor./21Media