SHBA drejt ndalimit të TikTok-ut

Kongresi në SHBA të martën finalizoi legjislacionin që mund të çojë në një ndalim mbarëkombëtar të TikTok, duke përshkallëzuar një kërcënim masiv për operacionet e kompanisë në SHBA.

Projektligji kaloi në Senat si pjesë e një pakete të gjerë ndihme të huaj që synon të mbështesë Izraelin dhe Ukrainën. Ai u miratua nga Dhoma të Shtunën. Tani ajo shkon në tryezën e Presidentit Joe Biden. Nëse ai e nënshkruan projektligjin, siç pritet të bëjë, TikTok do të detyrohet të gjejë një pronar të ri brenda disa muajsh ose do të ndalohet tërësisht nga Shtetet e Bashkuara.

Projektligji i miratuar këtë javë është një version i përditësuar i një projektligji që ligjvënësit e Dhomës së Përfaqësuesve miratuan në mars . Ai i jep prindit kinez të TikTok, ByteDance, 270 ditë për të shitur TikTok. Dështimi për ta bërë këtë do të çonte në pasoja të rëndësishme: TikTok do të ndalohej nga dyqanet e aplikacioneve në SHBA dhe nga “shërbimet e pritjes së internetit” që e mbështesin atë.

Kjo do të kufizonte në mënyrë efektive shkarkimet e reja të aplikacionit dhe ndërveprimin me përmbajtjen e tij. Nëse nënshkruhet këtë javë, afati i fundit për një shitje do të binte në janar 2025. Sipas legjislacionit, megjithatë, Biden mund ta zgjasë afatin edhe 90 ditë të tjera nëse ai përcakton se ka pasur përparim drejt një shitjeje, duke i dhënë TikTok potencialisht deri në një vit përpara se të përballet me një ndalim./21Media

Back to top button