Shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në gjoks

Cilado qoftë madhësia ose forma, gjoksi është gjithmonë një zbukurim i bukur i trupit të një gruaje.
Dhimbja në gjoks mund të ndodhë për disa arsye, madhësia e sytjenave, por, nuk do të jetë një tregues i kancerit të gjirit sepse dhimbja nuk është një nga simptomat e saj.
“Shumica e kancerit të gjirit nuk shkaktojnë dhimbje,” thotë Diane Young, një obstetër dhe gjinekologe në Qendrën e Shëndetit Familjar Willoughby Hills të Klinikës Cleveland për Shëndetin e Grave.
Tani që ‘shpirti ynë është në paqe’ duhet të pyesim veten – çfarë shkakton atëherë dhimbje gjoksi?
Më poshtë janë shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në gjoks dhe mënyrat për t’i hequr ato.
Menstruacionet
Shkaku më i zakonshëm i dhimbjes në gjoks vjen nga ndryshimet e hormoneve gjatë menstruacioneve – veçanërisht rënia e niveleve të estrogjenit që pason ovulimin, thotë Young.
Kjo dhimbje, e njohur edhe si dhimbje ciklike, shkon me ënjtjen dhe butësinë e gjinjve, e cila është e njohur për të gjitha gratë që kanë pasur menstruacione të paktën një herë në jetën e tyre.
Nëse kjo dhimbje është e fortë tek ju, konsultohuni me një gjinekolog për marrjen e pilulave të kontrollit të lindjes, të cilat do të parandalojnë ovulimin dhe do të mbajnë nivelet e estrogjenit të qëndrueshëm.
Nëse dhimbja në gjoks ndodh pas një stërvitje që përfshin shtytje ose ngritje peshe mbi dhe rreth gjoksit, ka shumë të ngjarë një dëmtim nga stërvitja e tepërt ose shtrirja e muskujve të kraharorit vetëm nën gji, thotë Young.
Kjo dhimbje është vetëm e përkohshme dhe varet nga sa gjatë dhe intensivisht keni ushtruar, dhe mund të ndihmoni veten me disa ilaçe kundër dhimbjeve dhe kompresa të ngrohta ose të ftohta në vendin e lënduar.
Sytjena e papërshtatshme
Nëse është shumë i vogël, një sytjena e papërshtatshme do t’i shtyjë gjinjtë tuaj drejt njëri -tjetrit gjatë gjithë kohës që e mbani (që mund të nënkuptojë gjatë gjithë ditës), duke çuar në dhimbje të gjoksit.
E njëjta gjë vlen edhe për një top sportiv, veçanërisht ju keni gjoks më të madh. Nëse nuk u jepni mbështetje efektive gjatë stërvitjes me intensitet të lartë, këto lëvizje shtesë mund të shtrijnë indet dhe ligamentet në gjoksin tuaj, duke i bërë ato shumë të lënduara.
Është më mirë në këtë rast të provoni të gjitha majat e ofruara në dyqan dhe në kabinë për të rishikuar se çfarë lloj mbështetjeje ju japin dhe nëse do të jenë efektive gjatë stërvitjes dhe lëvizjes. Sigurohuni që gjinjtë tuaj po “ziejnë” prej tij, kështu që hidheni disa herë dhe shihni se si ndiheni në të, nuk do të dëmtojë.
Nëse keni një qëllim specifik në stërvitjen e forcës dhe doni të ngrini më shumë pesha kur ngrini në këmbë ose bëni mbledhje, patjetër që duhet ta bëni palestrën ndalesën tuaj të parë.
Gjokse ‘të mbushura’
Ndonjëherë gjinjtë duken ‘me gunga’ ose me gunga për shkak të indit fibrocistik (të padëmshëm) në to. Kjo është shumë e zakonshme dhe nuk keni nevojë të shqetësoheni për të.
Këto janë ciste beninje ose qese të mbushura me lëng brenda gjirit, të cilat nuk rrisin rrezikun e kancerit të gjirit, por mund të bëhen më të mëdha gjë që shkakton më shumë dhimbje dhe butësi gjatë menstruacioneve.
Nëse keni ind fibrocistik në gjoksin tuaj, ai mund të jetë i ndjeshëm për shkak të disa ndikimeve si kafeja.
Ka ënjtje të dhimbshme kështu që nuk do të ishte keq të vizitoni një gjinekolog dhe të zvogëloni marrjen e kafesë.

Back to top button