Studimi i ri nxjerr në pah fakte të tjera rreth “Ozempic”

Medikamentet GLP-1 si Ozempic dhe Wegovy mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të disa llojeve të kancerit, sugjeron një studim i ri.

Njerëzit që janë mbipeshë ose obezë kanë një rrezik më të lartë për t’u prekur nga 13 lloje kanceri dhe rreziku rritet sa më gjatë që një person të jetë mbipeshë dhe aq më shumë peshë të tepërt fitojnë. Rreth 40% e diagnozave të reja të kancerit lidhen me peshën e tepërt, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Në vitin 2021, kishte rreth 170 diagnoza të reja për çdo 100,000 njerëz, tregojnë të dhënat e CDC , shkruan CNN, përcjell portali rtv21.tv

Por një studim i botuar të premten në revistën JAMA Network Open zbuloi se njerëzit me diabet të tipit 2 që po trajtoheshin me një klasë të barnave GLP-1 kishin shumë më pak gjasa të diagnostikoheshin me 10 nga 13 kanceret e lidhura me obezitetin sesa ata që ishin duke marrë insulinë.

Rreziku u zvogëlua me më shumë se përgjysmë për kancerin e fshikëzës së tëmthit, meningiomën, kancerin e pankreasit dhe karcinomën hepatoqelizore, një lloj kanceri i mëlçisë. Gjithashtu u reduktua ndjeshëm për kancerin ovarian, kancerin kolorektal, mielomën e shumëfishtë, kancerin e ezofagut, kancerin e endometrit dhe kancerin e veshkave.

Pesha e tepërt mund të shkaktojë ndryshime në trup si inflamacion afatgjatë dhe nivele më të larta se normale të insulinës, faktorit të rritjes të ngjashme me insulinën dhe hormoneve seksuale që mund të shkaktojnë kancer, sipas CDC. Dhe medikamentet GLP-1 ndërveprojnë me sistemet që lidhen me prodhimin e insulinës.

Gjetjet e reja që lidhin trajtimin GLP-1 me rrezikun e reduktuar të disa llojeve të kancerit “krahasohen në mënyrë të favorshme” me efekte të ngjashme të lidhura me ndërhyrjen intensive të stilit të jetesës dhe kirurgjinë metabolike-bariatrike që janë gjetur në prova të tjera, shkruajnë autorët e studimit.

Megjithatë, hulumtimi zbuloi se trajtimi GLP-1 nuk ishte i lidhur me një rrezik të reduktuar të kancerit të gjirit pas menopauzës, për të cilin të dhënat e CDC tregojnë se është lloji më i zakonshëm i kancerit i lidhur me obezitetin.

Rreziku gjithashtu nuk u reduktua për kancerin e stomakut ose kancerin e tiroides. Në fakt, hulumtime të tjera kanë zbuluar se GLP-1 mund të ndërveprojnë me prodhimin e insulinës në trup në mënyra që ndikojnë negativisht në tiroide dhe autorët e studimit vërejnë se pacientët duhet të jenë të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme të lidhura me tiroiden që përfshihen në paketimin e ilaçeve.

Studimi i ri zbuloi gjithashtu se rreziku i diagnostikimit të kancerit për njerëzit me diabet të tipit 2 nuk ishte i ndryshëm midis atyre që trajtoheshin me GLP-1 krahasuar me ata që trajtoheshin me metforminë. Në fakt, rreziku i diagnostikimit me kancer të veshkave ishte më i lartë tek ata që përdornin GLP-1 sesa ata që merrnin metforminë.

Për këtë studim, studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Case Western Reserve dhe Sistemi MetroHealth analizuan më shumë se një dekadë të dhënash mjekësore për gati 1.7 milion njerëz me diabet të tipit 2.

Nevojitet më shumë informacion se si rreziku i reduktuar i kancerit mund të lidhet me shkallën e humbjes së peshës, por gjetjet ofrojnë “prova paraprake të përfitimit të mundshëm të GLP-1RA për parandalimin e kancerit në popullatat me rrezik të lartë dhe mbështesin studime të mëtejshme paraklinike dhe klinike”. shkruajtën autorët e studimit./21Media

 

Back to top button