Masat e ndërmarra nga Qeveria dhe BQK janë vlerësuar si të përshtatshme

Masat e ndërmarra nga Qeveria dhe BQK janë vlerësuar si të përshtatshme

Në vazhdimësinë e takimeve virtuale të takimeve pranverore 2020 me Fondin Monetar Ndërkombëtar, me qëllim të diskutimit të gjendjes aktuale të shkaktuar nga pandemia COVID-19, ministri në detyrë i Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi dhe guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti në një konferencë virtuale takuan drejtorin e departamentit për Evropë të Fondit Monetar Ndërkombëtar, Poul M. Thomsen.

Sipas një komunikate të BQK-së, Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka siguruar mbështetje të konsiderueshme përmes Instrumentit për Financim të Shpejtë, në vlerë prej 52 milionë eurosh për Kosovën. Duke monitoruar për së afërmi zhvillimet në Kosovë, FMN-ja do të vazhdojë të sigurojë mbështetje për t’iu përgjigjur sfidave me të cilat do të ballafaqohet ekonomia e Kosovës.

Gjatë takimit, Thomsen u njoftua me zhvillimet e fundit ekonomike në Kosovë dhe u informua më detajisht me masat ekonomike tashmë të ndërmarra dhe atyre të planifikuara nga Ministria e Transfereve dhe Financave, si dhe me masat e ndërmarra nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, lidhur me zbutjen e krizës të shkaktuar nga COVID-19. Rrjedhimisht masat e ndërmarra nga Qeveria e Kosovës dhe Banka Qendrore janë vlerësuar si të përshtatshme dhe masa të cilat do të mund të kontribuojnë për t’u ballafaquar me tronditjet e shkaktuara nga COVID-19.

Gjatë këtij takimi u theksua se situata e shkaktuar nga COVID-19 këtë vit do të rezultojë në rënien e të gjitha ekonomive në nivel global. Megjithatë, rënia e ekonomisë në Kosovë dhe ekonomive në zhvillim, në përgjithësi do të jetë më e ulët në krahasim me atë që pritet në ekonomitë e zhvilluara. Ekonomia e Kosovës ka pasur rritje solide ndër vite dhe shëndeti i sektorit financiar është i qëndrueshëm. Fokus të posaçëm në diskutim kishin edhe sfidat që gjenden përpara, pas tejkalimit të pandemisë dhe mundësitë për rimëkëmbje ekonomike. Rrjedhimisht, Thomsen shprehu gatishmërinë që FMN të ndihmojë Kosovën me financim shtesë nëse do të jetë e nevojshme në fazat e mëvonshme”, thuhet në komunikatë.

Mehmeti dhe Bislimi falënderuan Thomsen për përkrahjen dhe qasjen proaktive dhe i siguruan bashkëpunim të ndërsjellë në raport me adresimin e sfidave me të cilat po ballafaqohet Kosova në këtë kohë pandemie.