Vdiq fituesi i Çmimit Nobel për Paqe

Desmond Tutu, lideri anti-aparteid dhe zëri i drejtësisë, vdiq mbrëmë në moshën 90-vjeçare
Kryepeshkopi Desmond Tutu, kleriku anglikan, fitues i çmimit Nobel për Paqe, bëri një punë te ndërgjegjshme për të drejtat civile dhe të njeriut kurse atë e bënë një udhëheqës të nderuar gjatë luftës për t’i dhënë fund aparteidit në vendlindjen e tij Afrikën e Jugut.
Në një deklaratë që konfirmoi vdekjen e tij të dielën, presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa shprehu ngushëllimet e tij për familjen dhe miqtë e Tutu, duke e quajtur atë “një patriot të
jashtzakonshëm”.
 ”Një njeri me intelekt të jashtëzakonshëm, integritet dhe pathyeshmëri kundër forcave të aparteidit, ai ishte gjithashtu i butë dhe i prekshëm në dhembshurinë e tij për ata që kishin vuajtur shtypjen, padrejtësinë dhe dhunën nën aparteidin dhe njerëzit e shtypur dhe të shtypur në mbarë botën,” tha Ramaphosa.
Për gjashtë dekada, Tutu – i njohur me dashuri si “Harku” – ishte një nga zërat kryesorë në nxitjen e qeverisë së Afrikës së Jugut për t’i dhënë fund aparteidit, politikës zyrtare të vendit të ndarjes racore. Pasi aparteidi përfundoi në fillim të viteve ’90 dhe Nelson Mandela i burgosur prej kohësh u bë president i vendit, Tutu u emërua kryetar i Komisionit të së Vërtetës dhe Pajtimit të Afrikës së Jugut.
Fondacioni Nelson Mandela e quajti humbjen e Tutu “të pafundme”./e.d-21media

Back to top button