Vizitorët duhet të paguajnë për të hyrë në Venecia

Qyteti italian i Venecias pritet të miratojë një tarifë ditore prej 5 euro për vizitorët, në një përpjekje për të kontrolluar turizmin.

Të gjithë vizitorët mbi 14 vjeç do të duhet të paguajnë tarifën dhe të rezervojnë hyrjen e tyre në qytet paraprakisht.

Anëtarja e këshillit bashkiak për turizmin Simone Venturini thotë se prova do të zhvillohet gjatë periudhave të pikut turistik vitin e ardhshëm.

“Venecia është ndër qytetet evropiane më të vizituara… [dhe kështu] vuan më shumë nga turizmi i tepërt”, tha ai.

Qyteti është vetëm 7.6 km katror (në madhësi, por ai priti pothuajse 13 milionë turistë në vitin 2019, sipas institutit kombëtar të statistikave italiane. Numri i vizitorëve pritet të tejkalojë nivelet para pandemisë në vitet e ardhshme.

“Objektivi është të ftojmë turistët e përditshëm për të zgjedhur ditët [jashtë pikut]”, tha Venturini.

“Ne duam të testojmë [tarifën] dhe, nëse është e nevojshme, ta përmirësojmë atë. Ne nuk mund të diskutojmë për 40 vjet të tjera se çfarë është më e mira për të bërë.”

Në fillim të këtij viti, UNESCO tha se qyteti duhet të shtohet në listën e vendeve të trashëgimisë botërore në rrezik, pasi ndikimi i ndryshimeve klimatike dhe turizmit masiv kërcënojnë të shkaktojnë ndryshime të pakthyeshme në të.

Në vitin 2021, anijet e mëdha të lundrimit u ndaluan të hynin në qendrën historike të Venecias përmes kanalit Giudecca pasi një anije u përplas në një port. Kritikët kishin argumentuar gjithashtu se anijet po shkaktonin ndotje dhe po gërryenin themelet e qytetit, i cili vuan nga përmbytjet e rregullta.

Megjithatë, nuk është e qartë nëse plani për të vendosur një tarifë ditore do të pengojë turistët.

Karina, nga Gjermania, tha se nuk do ta kishte problem të paguajë tarifën. “Jemi me pushime, 5 euro nuk janë shumë”.

Por vizitorët e tjerë pajtohen se diçka duhet bërë./21Media

Back to top button