Dëshmitari i ZPS-së në gjykimin kundër Thaçit dhe të tjerëve po dëgjohet në seancë private

(Lajm i përditësuar)


Në procesin gjyqësor kundër ish-krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ka filluar të dëgjohet dëshmia e dëshmitarit të 22-të të Zyrës së Prokurorit të Specializuar. Ai është i mbrojtur dhe po dëshmon përmes video-lidhjes.

Para fillimit të dëshmisë së tij është bërë e ditur se mbrojtja e viktimave nuk ka pyetje për këtë dëshmitar ndërsa i njëjti do të intervistohet nga prokuroria dhe mbrojtja e të akuzuarve.

Dëshmitari i cili mban kodin 3827 ka filluar të përgjigjet në pyetjet e prokurores Deborah Mayer.

Në këtë proces gjyqësor deri tani janë dëgjuar 22 dëshmitarë të ZPS-së, vetëm pesë prej tyre pa masa mbrojtëse dhe në seanca të hapura për publikun.


Abrahams përfundon dëshminë kundër Thaçit dhe të tjerëve

Ka përfunduar dëshmia e zyrtarit të Human Rights Watch, Frederick Abrahams, para Gjykatës Speciale në çështjen kundër ish-krerëve të UÇK-së. Edhe në ditën fundit të dëshmisë së tij, mbrojtja e Hashim Thaçit dhe ajo e Kadri Veselit e kanë ballafaquar atë me raportet e HRW që sipas avokatëve kanë përmbajtur informacione të gabuara.

Pasi dha dëshmi javën e kaluar, Abrahams doli edhe një herë në bankën e dëshmitarit të hënën për t’u përgjigjur në pyetjet shtesë të Gregory Kehoe dhe Ben Emmerson.

Intervistimi u bë kryesisht rreth dy takimeve që dëshmitari kishte zhvilluar në vitin 1998 dhe 1999 me Hashim Thaçin, dhe raportet që kishte hartuar në atë periudhë kohore.

Avokati Kehoe u ndal të çështja e dy gazetarëve serbë që ishin të ndaluar ku për njërin nga ta ishte thënë se ka qenë i përfshirë në veprimtari të krimeve të luftës në Kroaci.

Avokati Kehoe: Vet njoftim juaj për shtyp thotë që keni marrë informacion nga Tanjugu që këta persona u deklaruan të humbur më 18 tetor.

Dëshmitari Abrahams: Duhet ta shoh.

Avokati Kehoe: E shohim, nuk ka problem, sa herë të duash, është njoftim i juaj për shtyp, i 24 tetorit. Ju pajtoheni që Tanjgu tha që ata kanë humbur më 18 tetor?

Dëshmitari Abrahams: Data është 18 tetor.

Avokati Kehoe: Kemi një gjykim që është kryer dhe kjo thuhet në provën materiale 378, 19 ditë përpara kësaj, supozohet që nuk është bërë gjykimi ditën që u ndaluan, apo jo?

Dëshmitari Abrahams: Nëse informacioni që kemi marrë është i saktë.

Avokati Kehoe: Sa i takon këtij informacioni është komplet gabim.

Dëshmitari Abrahams: Cili është informacion?

Avokati Kehoe: Informacioni më i rëndësishëm për ju ishte kur u mbajtën të ndaluar këta persona.

Dëshmitari Abrahams: Unë nuk kam nga ta di këtë, nuk e di edhe nëse ky tekst është i saktë.

Avokati Kehoe: është një dokument që thuhet që gjykata ushtarake e drejtësisë ka bërë gjykimin dhe njëjtën kohë zoti Thaçi u ka treguar se po ngrinin strukturat civile dhe se kërkohej pak kohë për t’u krijuar këto struktura civile, apo jo?

Dëshmitari Abrahams: Të dy bashkëbiseduesit tanë folën për vështirësitë sa u takon krijimit të strukturave, qofshin këto civile apo ushtarake në mes të një konflikti të armatosur.

Avokati Kehoe: Personi që ka folur për krijimin e strukturave civile, dhe unë kam transkriptin që e vërteton këtë, ka qenë zoti Thaçi apo jo?

Dëshmitari Abrahams: Nuk është nevoja të shohim transkriptin por pa dyshim foli për vështirësitë që po ndeshnin për krijimin e strukturave civile dhe mekanizmave të duhur.

Avokati Kehoe: Jemi në një situatë që është bërë një gjykim supozohet kur këta persona as nuk ishin ndaluar ende, dhe kjo është bërë nga gjykata ushtarake sipas njoftimit për shtyp apo kësaj komunikata, kjo ka qenë njësi ushtarake ndërkohë Thaçi ju flet për strukturat civile dhe se kërkohej kohë që të krijoheshin strukturat civile. Për ju ishte e qartë para, gjatë apo pas situatës, pas faktit që askush nuk e kishte të qartë çfarë po ndodhte?

Dëshmitari Abrahams: Kemi dy pjesë mohuese, nuk e kisha të qartë, unë po merrja informacione, po botoja materiale që na jepnin, unë nuk mund të them nëse dokumentet janë të sakta, unë këtë nuk e di, nuk mund të them në dëshminë time që janë.

Tutje, Kehoe ka insistuar me pyetjet në këtë çështje duke theksuar se informacioni në komunikatë ishte i gabuar.

Avokati Kehoe: Por i keni kushtuar rëndësi këtyre komunikatave.

Dëshmitari Abrahams: Ishin pjesë e punës sonë.

Avokati Kehoe: Pra u kushtonit rendësi këtyre komunikatave, qoftë para apo pas takimit, apo jo.

Dëshmitari Abrahams: Më duket se dhashë dëshmi javën e kaluar ku ju thash që nuk më kujtohet ta kem parë këtë para takimit.

Avokati Kehoe: Duke marr parasysh faktin që informacioni është i gabuar, dhe duke marrë parasysh që zoti Thaçi ka folur për krijimin e strukturave civile, dhe ky artikull flet për struktura ushtarake, a nuk pajtoheni me mua që ajo që po bënte zoti Thaçi si përfaqësues politik ishte thjesht që përpiqej sa më mirë që mundej të përfaqësonte UÇK-në para komunitetit ndërkombëtar apo të krijonte struktura e UÇK-së sa më mirë për komunitetin ndërkombëtar.

Dëshmitari Abrahams: Sigurisht që ai po përpiqej të bënte të pamundurën edhe sa i takon komunitetit ndërkombëtar sepse ajo që përpiqej të bënte komuniteti ndërkombëtar ishte shumë e rëndësishëm.

Avokati Kehoe: Por fakt është që ju nuk e dini me siguri se ai e dinte se cila gjykatë e kishte trajtuar.

Dëshmitari Abrahams: Është e vërtetë nuk mund ta them me siguri, mund ta them vetëm çfarë më tha në takim.

Avokati Kehoe e ka pyetur edhe në shkresën që dëshmitari e kishte dërguar për Thaçin më 2 dhjetor të vitit 1998.

Avokati Kehoe: A e dini ju që zoti Thaçi është larguar nga Kosova në mes të nëntorit, mesi i fundit të nëntorit, dhe është kthyer në Kosovë diku nga marsi i vitit 1999.

Dëshmitari Abrahams: Nuk e di çfarë lëvizjesh bënte aso kohe.

Avokati Kehoe: Pra ju shkruat këtë letër dhe nuk u përpoqët të verifikonit nëse kishte e marrë konkretisht zoti Thaçi këtë letër.

Dëshmitari Abrahams: Ne e dërguam letrën, nuk morëm përgjigje, dhe kaq ishte komunikimi.

Avokati Kehoe: Pyetjen e kisha shumë të thjeshtë, ju nuk morët asnjë masë të mëtejshme pasi dërguat letrën, për të garantuar që zoti Thaçi e kishte marrë këtë letër.

Dëshmitari Abrahams: Jo, me sa më kujtohet.

Pas pyetjeve të mbrojtjes së Thaçit, dëshmitari është përgjigjur në pyetjet shtesë nga avokati i Kadri Veselit, Ben Emmerson. Lidhur me komunikatën për ndalimin e dy gazetarëve.

Avokati Ben Emmerson: A kishit ndonjë dëshmi që konfirmonte se në nëntor të viti 1998, në fakt shtator 1998 sipas njoftimit për shtyp, ekzistonte një drejtori drejtësie pranë shtabit të përgjithshëm të UÇK-së pranë së cilës funksiononte edhe një gjykatë ushtarake nën përgjegjësinë e një prokurorie ushtarake. A gjetët ju burime të pavarura për të verifikuar këtë pretendim me përjashtim të takimit me zotin Thaçi dhe zotin Limaj?

Dëshmitari Abrahams: Informacionin e kemi bazuar në atë çfarë na thanë, nuk na lejuan t’i vizitonim të ndaluarit, pran k ishim në gjendje t’i verifikonim nëse kishte një objekt ndalimi a ku ishin këto vende, apo ekzistonte apo nuk ekzistonte një drejtori drejtësie.

Avokati Emmerson: Pra ju nuk gjetët asnjë informacion pas kësaj periudhe kohore që të tregonte se ekzistonte në fakt një drejtësi drejtësie në shtator apo nëntor të vitit 1998. Në asnjë moment ju nuk keni ndeshur një informacion që të konfirmoj faktin se ekziston drejtori drejtësi në nëntor 1998? A pajtoheni me mua që duke pasur parasysh faktin që ishte shumë e rrezikshëm organizmi, në thelb këto deklarata për synim kishin të tregonin se kishte një shkallë të lartë organizimi në mënyrë që të jepnin një imazh të ndryshëm, por ju vet ju a gjetët ndonjë burim të pavarur për të verifikuar pretendimet për të parë nëse këto që ishin thënë ishin të vërteta?

Dëshmitari Abrahams: puna jonë është të dokumentojmë shkeljet që ndodhin në bazë të informacionit që mbledhim, struktura ishte për ne shqetësim është që të paktën këta dy persona nuk ishin objekt i një procesi të rregullt ligjor, ky ishte thelbi i punës sonë dhe përfundimi që nxorën ne ishte që në fakt nuk kanë qenë pjesë e një procesi të rregullt ligjor.

Avokati Emmerson: Nuk po të pyes për këta dy persona, po të pyesja dhe në fakt ju qëllimisht nuk po i përgjigjeni pyetjes sime dhe po i përgjigjeni në mënyrë mohore jo pohore. Po ta bëjë pyetjen kështu, a është e drejtë që ju nuk keni pasur asnjë dëshmi të pavarur dhe as nuk gjetët ndonjë dëshmi që të vërtetonte ekzistencën e një drejtorie drejtësie apo gjykata ushtarake apo prokurorësh ushtarak, në shtator, tetor, nëntor 19998.

Dëshmitari Abrahams: nuk më kujtohet.

Avokati Emmerson: A mendoni ju se ky është një shembull tjetër kur UÇK pretendonte se ekzistonin struktura që në fakt nuk ekzistonin në të vërtetë.

Dëshmitari Abrahams: Po, edhe kështu mund të ketë qenë.

Tutje, derisa Emmerson e ka pyetur rreth çështjes së ndalimit të gazetarëve serbë, dëshmitari ka pohuar se një veprim i tillë ishte i drejtë nëse të njëjtit dyshonin për veprime spiunazhi.

Avokati Emmerson: Nëse mund të kenë qenë spiunë siç pretendohej, të paktën për Kroacinë, a nuk mendon se është e drejt dhe e ligjshëm t’i ndalosh këta persona?

Dëshmitari Abrahams: Nuk i di pretendimet.

Avokati Emmerson: Pretendimet që po të them unë, a mendon që për çështje sigurie është krejt ligjshëm t’i ndalosh personat e tillë?

Dëshmitari Abrahams: Nëse kishin arsye për të besuar se po kryenin veprime spiunazhi, po e drejtë është.

Avokati Emmerson: Pra nuk thamë që janë keqtrajtuar, nuk e dimë faktet themelore çfarë ka ndodhur gjatë gjykimit, dhe mund të themi që faktet që ju kanë thënë janë të sakta dhe ishte e ligjshëm që këta të ndaloheshin.

Dëshminë e Fred Abrahams e kanë dëgjuar në sallën e gjyqit Hashim Thaçi, Kadri Veseli e Rexhep Selimi ndërsa Jakup Krasniqi ka marrë pjesë në seancë përmes video-lidhjes nga qendra e paraburgimit.

Menjëherë pas përfundimit të dëshmisë së zyrtarit të Human Rights Watch, ka filluar të dëgjohet dëshmitari i radhës i Zyrës së Prokurorit të Specializuar.

Ai po dëshmon nën masa mbrojtëse dhe përmes video-lidhjes.

Në këtë proces gjyqësor deri tani janë dëgjuar 22 dëshmitarë të ZPS-së, vetëm pesë prej tyre pa masa mbrojtëse dhe në seanca të hapura për publikun.

Gjykimi ndaj Thaçit dhe të tjerëve ka nisur me 3 prill me deklaratat hyrëse ku të gjithë janë deklaruar të pafajshëm për akuzat për krime të pretenduara të luftës.

Ndërsa ndodhen në qendrën e paraburgimit në Hagë prej nëntorit të vitit 2020.


Abrahams po vazhdon dëshminë, mbrojtja e Thaçit dhe Veselit me pyetje plotësuese

Shqyrtimi gjyqësor i të hënës ndaj ish-krerëve të UÇK-së, Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit, në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë, po vazhdon me dëgjimin e dëshmitarit të 22-të në këtë çështje, Frederick Abrahams nga organizata ndërkombëtare “Human Rights Watch”.

Lidhur me dëshminë e tij para Dhomave të Specializuara, ekipet mbrojtëse të Thaçit dhe Veselit kanë kërkuar të bëjnë pyetje plotësuese.Në dëshminë e tij, të datës 8 gusht 2023, Abrahams deklaroi se nuk ka pasur mundësi të ketë qasje në dokumentet e brendshme brenda UÇK-së.

Në vazhdim të shqyrtimit gjyqësor të 8 gushtit, pyetjet ishin bërë nga ana e trupit gjykues ku dëshmitari kishte deklaruar se i kujtohet të ketë thënë në intervistat e tij për Zyrën e Prokurorit të Specializuar se shqiptarët që punonin për shtetin serb mund të konsideroheshin kolaboracionist. Tutje, dëshmitari listoi kategoritë e njerëzve që mund të etiketoheshin si kolaboracionist ku përmendi individët të cilët kanë punuar si policë apo në institucione të sigurisë në kohën e Serbisë. Sipas dëshmitarit, në këtë listë kategorizoheshin edhe personat që kanë punuar për shtetin qoftë edhe në administratë, njerëzit që kanë kritikuar hapur UÇK-në, politikën dhe njerëzit që jo detyrimisht e kundërshtonin hapur UÇK-në por nuk e mbështesnin.Po ashtu, edhe kategoria ekonomike, ku sipas dëshmitarit ka pasur raste që njerëzit janë etiketuar në atë mënyrë që të margjinalizoheshin ose edhe të eliminoheshin për arsye biznesore.

Dëshmitari Abrahams u pyet nga trupi gjykues edhe për takimin me Hashim Thaçin dhe Fatmir Limajn.Dëshmitari kishte deklaruar se ata ishin larguar nga takimi me përshtypjen se Hashim Thaçi kishte autoritet më të lartë krahasuar me Limajn.

‘’Zotëri Thaçi ishte në nivel më të lartë dhe me autoritet, ai ishte folësi kryesor… Ai i dënonte rastet e dhunës, sulmet që kishin ndodhur’’, tha dëshmitari Abrahams.

Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi po akuzohen për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Aktakuza fillestare kundër katër të akuzuarve u konfirmua më 26 tetor 2020 dhe ka pësuar disa ndryshime në vitet që kanë pasuar. Aktakuza aktualisht në fuqi u dorëzua më 27 shkurt 2023. Secili prej të akuzuarve është akuzuar mbi bazën e përgjegjësisë penale individuale me gjashtë akuza për krime kundër njerëzimit: përndjekje, burgim, akte të tjera çnjerëzore, torturë, vrasje e paligjshme dhe zhdukje me forcë e personave. Gjithashtu kundër tyre janë ngritur edhe pretendime për krime lufte: arrestim dhe ndalim i paligjshëm dhe arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje e paligjshme. Sipas aktakuzës, krimet e paraqitura u kryen më së paku prej marsit 1998 deri në shtator 1999 në disa vendndodhje në Kosovë, si dhe në Kukës dhe Cahan të Shqipërisë. Pretendohet se këto krime u kryen nga anëtarë të UÇK-së kundër qindra civilëve dhe personave që nuk merrnin pjesë në luftime. Deri tani, 140 persona janë pranuar si viktima pjesëmarrëse në procesin gjyqësor. Ata nuk kanë pranuar fajësinë për akuzat në fjalë.

Back to top button