Afërdita Saraçini – Kelmendi tregon si duhet të udhëhiqet një kompani mediale

Saraçini – Kelmendi intervistohet nga Raiffeisen Bank Internacional

Puna e saj si themeluese e një nga biznesve më të mëdha në Kosovë, padyshim që frymëzon dhe zgjon interesim për çdo qytetar, sidomos gratë.

Afërdita Saraçini-Kelmendi, drejtoresha gjenerale e Radio Televizionit 21 u intervistua nga Raiffeisen Bank Internacional për rrugëtimin e gjatë në punë.

Me një modesti të veçantë, Saraçini-Kelmendi nuk dëshiroi të lavdërojë veten apo të flasë për arritjet e saj. Ajo tha se arritjet dhe tregimet e suksesit, veçanërisht në profesionin e gazetarisë vlerësohen nga të tjerët, shkruan rtv21.tv

Deri më tani, unë jam e lumtur me vlerësimin e marrë nga opinioni publik. Lidhur me punën time, unë mendoj se jam përpjekur të bëj maksimumin për ta realizuar atë në çdo kohë, por mbi të gjitha ta bëj atë në mënyrë të ndershme. Por në këtë punë, ju nuk mund t’i zotëroni gjërat vetëm! Kisha bashkëpunëtorët e mi… Ata janë të gjithë njerëz profesionistë dhe të ndershëm. Kjo është arsyeja pse ata qëndruan pranë meje. Kjo punë kërkon sakrificë. Ju angazhon plotësisht dhe bëhet një mënyrë e jetës. Dhe kur të bëhet vetë jeta, ju thjesht e jetoni atë dhe do të ketë sukses”, tha Saraçini-Kelmendi.

Natyrisht se në punë ka dhe momente të vështira, por Saraçini-Kelmendi theksoi se është shumë e rëndësishme të ruash ekuilibrin e dikujt dhe të mos humbet besimi.

RTV21 jeton dhe ekziston duke ndjekur parimet profesionale dhe etike. Edhe TV21 në Maqedoni i ka ngulitur këto parime. Ky mesazh transmetohet në të gjitha kanalet e Media 21, të cilat janë gjithsej 7”, theksoi ajo.

E pyetur se çfarë do të thotë të jesh pjesë e grave që janë forcë e jashtëzakonshme zhvillimore në Kosovë, Saraçini-Kelmendi tha se nuk ndryshon shumë nga ato gra sipërmarrëse që u përpoqën me dekada të tëra të bëhen ato që janë në ditët e sotme, një katalizator i ndryshimeve.

Tutje ajo tha se këto gra dallojnë nga njëra tjetra vetëm nga profesioni.

Jam dakord që gratë në Kosovë janë një forcë lëvizëse, një forcë për ndryshime pozitive. Ato bartën mbi supet e tyre barrën e problemeve domethënëse, duke filluar nga ato më të vogla që lidhen me stereotipet gjinore dhe rolin e tyre në familje deri në problemet më të mëdha që lidhen me sigurinë dhe mirëqenien e shoqërisë së përgjithshme të Kosovës. Nga këndvështrimi im, ato janë forca shtytëse e shumë proceseve pozitive në Kosovë. Ata bëjnë ndryshime çdo ditë. Në pamje të parë, këto ndryshime mund të mos jenë shumë të dukshme, por qëllimet e grave nuk janë rezultate brenda natës, qëllimi i tyre është të ndryshojnë diçka në afat të gjatë dhe me ndikim shumë më të madh.

Kosova ka kapërcyer shumë sfida. Dhe gratë e Kosovës, në veçanti, kanë kaluar dy sfida, si një shtyllë e familjes dhe si një nxitës jashtëzakonisht aktiv i ndryshimeve shoqërore. Në këtë kontekst nuk ndryshoj shumë nga të gjitha ato gra sipërmarrëse që u përpoqën me dekada të bëhen ato që janë në ditët e sotme, një katalizator i ndryshimeve. Ne ndryshojmë nga njëri-tjetri vetëm nga profesioni”, tha drejtoresha gjenerale e RTV21.

Profesioni i saj bëri që të ekspozohet më shpesh në publik dhe të angazhohet për kauza të shumta. Natyrisht që ajo u bë një model për gratë tjera.

Saraçini-Kelmendi beson se kontributi i saj ishte një avantazh edhe për gratë e tjera.

Ne duhet të pranojmë që në dy dekadat e fundit ekziston një kontekst i ndryshëm, i cili është shumë më i favorshëm për të gjitha ato gra që duan të jenë inovative dhe ndërmarrëse. Ekzistojnë mundësi shumë më të mira arsimore dhe po, ata tashmë kanë modele të roleve që arritën të kenë sukses në fusha të ndryshme biznesi”, përfundoi ajo.

Ndërtimi dhe drejtimi i një prej stacioneve më të mëdha televizive në Kosovë, në një mjedis jashtëzakonisht konkurrues mediatik, është padyshim detyrë e vështirë dhe sfiduese. Ndryshimi i mendimit dhe thyerja e stereotipeve gjinore gjatë dekadave është edhe më e vështirë.

Saraçini-Kelmendi në vitet e ‘70 ajo ka punuar si mësuese, gjatë viteve ‘80, ajo ka punuar si gazetare për media të ndryshme në Kosovë, Ballkan dhe botë.

Në vitet ‘90, ajo themeloi Qendrën e Trajnimit të Projektit Media për Gratë e Re, dhe radion e parë në internet “Radio 21” që më vonë u zhvillua në TV21. Saraçini-Kelmendi është nënë e dy fëmijëve të shkëlqyer dhe kryetare e disa organeve kosovare dhe ndërkombëtare./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button