Afganistan: Talibanët shpallin rregulla të reja për shkollimin e femrave

Universitetet afgane do të ndahen sipas gjinisë së studentëve, pra për djemë e per vajza kurse do të futet një kod i ri i veshjes, thanë talebanët.
Ministri i Arsimit të Lartë Abdul Baqi Haqqani tha se gratë do të lejohen të studiojnë, por jo burrat.
Ai njoftoi gjithashtu një rishikim të lëndëve që studentët do të studiojnë.
Gratë dhe vajzat u ndaluan nga shkollat ​​dhe universitetet nën sundimin taleban midis 1996 dhe 2001.
Talibanët thanë se nuk do t’i pengonin gratë të shkonin në shkollë ose të kishin një punë. Por që kur ata morën kontrollin më 15 gusht, ata u kanë kërkuar të gjitha grave, përveç atyre në sektorin e shëndetit publik, që të qëndrojnë jashtë punës derisa të përmirësohet situata e sigurisë.
Njoftimi i së dielës për politikën e arsimit të lartë vjen një ditë pasi talebanët ngritën një flamur mbi pallatin presidencial, duke shënuar fillimin e administrimit të tyre. Një muaj më parë, ata morën kontrollin e qeverisë së zgjedhur.
Politika shënon një ndryshim domethënës nga praktika e pranuar para se talibanët ta merrnin shtetin. Studentët femra nuk i bindeshin kodit të veshjes, dhe universitetet ishin bashkë-edukative, pra burrat dhe gratë studionin krah për krah.
Por Haqqani nuk i tha lamtumirë ndryshimit. “Ne nuk kemi asnjë problem t’i japim fund sistemit të përzier arsimor,” tha ai. “Njerëzit janë myslimanë dhe ata do ta pranojnë këtë.”
Disa kanë sugjeruar që rregullat e reja do të përjashtojnë gratë nga arsimi sepse universitetet nuk kanë burime për të siguruar klasa të veçanta. Megjithatë, Zoti Haqqani këmbënguli se kishte mjaft mësuese femra dhe se, aty ku ato nuk ishin në dispozicion, do të gjendeshin alternativa.
“E gjitha varet nga kapaciteti i universitetit,” tha ai. “Ne gjithashtu mund të përdorim mësuesit për të dhënë mësim pas perdes ose për të përdorur teknologjinë.”
Vajzat dhe djemtë gjithashtu do të ndahen në shkollat ​​fillore dhe të mesme, gjë që ishte tashmë e zakonshme në të gjithë Afganistanin.
Gratë do të duhet të veshin hixhab, megjithatë Haqqani nuk specifikoi nëse maskat shtesë të fytyrës do të ishin të detyrueshme.
Kohë të pasigurta përpara grave afgane…
Cili është ndryshimi midis një hixhabi, një nikabi dhe një burke?
Ministri i sapoemëruar tha gjithashtu se lëndët e mësuara në universitete do të rishikohen. Ai u tha gazetarëve se talebanët duan të “krijojnë një program mësimor të arsyeshëm dhe islamik që është në përputhje me vlerat tona islame, kombëtare dhe historike dhe, nga ana tjetër, të jenë në gjendje të konkurrojnë me vendet e tjera”.
Njoftimi pasoi një demonstrim të grave që mbështesin politikën gjinore të talebanëve e që u mbajt dje në Universitetin e Arsimit Shaheed Rabbani në Kabul.
Qindra gra, shumica e të cilëve mbanin nikab të zi dhe mbanin flamuj të vegjël talebanë, dëgjuan fjalimet që lavdëronin regjimin e ri dhe sulmonin ata që morën pjesë në demonstrata të mëdha në të gjithë vendin duke kërkuar mbrojtjen e të drejtave të grave.
Që kur talebanët u rrëzuan në 2001, përparim i jashtëzakonshëm është bërë në përmirësimin e nivelit të regjistrimit dhe shkrim -leximit në Afganistan – veçanërisht për vajzat dhe gratë.
Një raport i fundit nga dega e arsimit i Kombeve të Bashkuara, UNESCO, thotë se numri i vajzave në shkollën fillore është rritur nga pothuajse zero në 2.5 milionë në 17 vitet që nga kontrolli i talebanëve,thuhet nder te tjera në një shkrim me te gjatë të BBC nga Kabuli./ E.D-21Media

Back to top button