Arinjtë polarë kanadezë po ngordhin në numër të madh

Arinjtë polarë në Gjirin Hudson Perëndimor të Kanadasë në skajin jugor të Arktikut po vazhdojnë të ngordhin në numër të madh.
Studiuesit anketuan gjirin perëndimor të Hudson-it shtëpia e Churchill-it, qyteti i quajtur
“Kryeqyteti i Ariut Polar të Botës”, nga ajri në vitin 2021 dhe vlerësuan se kishte 618 arinj, krahasuar me 842 në 2016, kur ata u anketuan për herë të fundit.
“Rënia aktuale është shumë më e madhe nga sa do të prisja,” tha Andrew Derocher, një profesor biologjie në Universitetin e Albertës, i cili ka studiuar arinjtë polarë të Gjirit Hudson për gati katër dekada. Derocher nuk ishte i përfshirë në studim.
Që nga vitet 1980, numri i arinjve në rajon ka rënë me gati 50%, zbuluan autorët. Akulli thelbësor për mbijetesën e tyre po zhduket.
Arinjtë polarë mbështeten në akullin e detit Arktik uji i ngrirë i oqeanit që tkurret në verë me temperatura më të ngrohta dhe formohet përsëri në dimrin e gjatë. Ata e përdorin atë për të gjuajtur, duke u ulur pranë vrimave në akullin e trashë për të dalluar foka, ushqimin e tyre të preferuar, që del për ajër. Por ndërsa Arktiku është ngrohur dy herë më shpejt se pjesa tjetër e botës për shkak të ndryshimeve klimatike, akulli i detit po çahet në fillim të vitit dhe kërkon më shumë kohë për të ngrirë në vjeshtë.

Back to top button