BE pajtohet për hapjen e kufijve

2 min read

Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/rtv21new/public_html/wp-content/themes/newsphere-pro/inc/hooks/hook-single-header.php on line 65

 

Ambasadorët e vendeve të BE mbështetën sot rekomandimin e Komisionit Evropian për të lehtësuar kriteret për hyrjen e qytetarëve nga vendet e treta që morën të dyja dozat e vaksinës, si dhe për të zgjeruar listën e vendeve me një situatë të favorshme epidemiologjike.

“Rekomandohet që vendet anëtare të relaksojnë disa nga kufizimet aktuale të udhëtimit, veçanërisht për ata që janë rivaksinuar me vaksina të konfirmuara,” tha Komisioni Evropian.

Komisioni shton se Këshilli i BE së shpejti do të zgjerojë listën e vendeve të treta, shtetasit e të cilëve do të lejohen të udhëtojnë në BE mbi bazën e një situate të mirë epidemiologjike dhe në bazë të kritereve të thjeshtuara.

Aktualisht, vetëm shtatë vende janë në “listën e gjelbër” të vendeve të treta nga të cilat lejohet udhëtimi në BE, pavarësisht nga vaksinat e marra.

“Lista e vendeve me një situatë të favorshme epidemiologjike është mënyra për heqjen e kufizimeve për t’u bashkuar me BE. Ne propozuam që pragu i të infektuarve në 14 ditët e fundit për 100 mijë banorë të rritet nga 25 në 100 vetë,” deklaron Komisioni.

Në Bruksel, ata vërejnë se lista aktuale e vetëm 7 vendeve të cilave u është refuzuar hyrja në BE së shpejti “do të zgjerohet ndjeshëm” dhe se Serbia duhet të jetë në të, bazuar në përparimin në vaksinimin.

Shtetet anëtare të BE-së pritet të marrin në konsideratë propozimin e Komisionit deri në fund të majit dhe të miratojnë një listë të re “të zgjeruar” të vendeve për shtetasit e të cilave kufijtë e BE-së do të jenë të hapur, me pajtueshmëri të mundshme me masat e hyrjes të tilla si një test negativ.