Bertozzi, Meldal dhe Sharples fituan çmimin Nobel në Kimi

Studiuesit Carolyn Bertozzi, Morten Meldal dhe Barry Sharples janë fituesit e Çmimit Nobel 2022 në Kimi për zhvillimin e tyre të kimisë klikuese dhe bioortogonale.

“Çmimi Nobel 2022 në Kimi ka të bëjë me lehtësimin e proceseve të vështira”, informoi sot Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave në shpalljen e çmimit.

Barry Sharpless dhe Morten Meldal kanë hedhur bazat për një formë funksionale të kimisë, klikimin e kimisë, në të cilën blloqet e ndërtimit molekular bashkohen shpejt dhe me efikasitet.

Carolyn Bertozzi e ka çuar kiminë e klikimeve në një dimension të ri dhe ka filluar ta përdorë atë në organizmat e gjallë.

Hulumtimi i fituesve ka mundësuar përmirësimin e orientimit të produkteve farmaceutike kundër kancerit, shkruan BBC./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button