Borrell: Rusia do të donte ta ndante BE-në

2 min read

Rusia dëshiron të ndajë Bashkimin Evropian (BE) duke negociuar vetëm me anëtarë të caktuar, të cilëve ajo duhet t’i përgjigjet me unitet, theksoi kreu i diplomacisë evropiane, Joseph Borrell, sot në seancën plenare të Parlamentit Evropian

“Uniteti ynë duhet të jetë aseti më i madh në marrëdhëniet me Rusinë. “Ata duan të na ndajnë, nuk u intereson Bashkimi Evropian,” tha Borelj në një diskutim me eurodeputetët për marrëdhëniet BE-Rusi, raporton Hina.

Sipas tij, Rusia dëshiron të flasë me vendet anëtare individualisht dhe vetëm me ato që janë të rëndësishme.

Rusia gjithmonë po përpiqet të ndajë BE -në, dhe Bashkimi, në përgjigje të kësaj, duhet të mbetet i bashkuar, gjë që, më besoni, nuk është gjithmonë e lehtë, vlerësoi Borelj.

Ai vuri në dukje se marrëdhëniet evropiane-ruse janë “më të vështira se kurrë” dhe se “nuk ka de facto asnjë komunikim të vërtetë”.

Sidoqoftë, Rusia është një fqinj me BE -në dhe një “aktor i rëndësishëm global”, kështu që nevojitet një strategji e re në mënyrë që marrëdhëniet me të të bëhen më pak konfliktuale, më të parashikueshme dhe më të qëndrueshme, tha Borelj.

Ajo strategji, shtoi ai, nuk duhet të nënkuptojë heqjen dorë nga mbështetja për shoqërinë civile ruse, sepse mbështetja për demokracinë është një nga përparësitë kryesore të BE -së.

“Ne nuk mund të jemi një ishull i rrethuar nga shoqëri autokratike. Në atë mënyrë, ne nuk do të mbijetonim, “përfundoi Borelj.

Parlamenti Evropian do të votojë nesër për raportin e Andrius Kubilius nga Lituania mbi drejtimin e marrëdhënieve BE-Rusi.

Kubilius theksoi se BE duhet të ketë një strategji të qartë me qëllime afatgjata në politikën e saj ndaj Rusisë.

“Ne duam marrëdhënie të mira me Rusinë, por kjo varet nga Rusia. Kjo është e pamundur me Rusinë e udhëhequr nga autoritarët dhe kleptokratët, si dhe regjimi agresiv i Putinit, “tha Kubilius, duke shtuar se Rusia është kërcënimi më i madh për sigurinë evropiane, por beson se është e nevojshme të dallohet “regjimi i Kremlinit” nga ai rus njerëz, të cilët janë miq të BE-së, raoorton BBC./E.D-21MEDIA