Certifikohet makina fluturuese, brenda pak minutash shndërrohet nga vetura në avion

1 min read

Një makinë fluturuese e aftë për të goditur shpejtësi mbi 160 km/h dhe lartësi mbi 2,500 m është certifikuar nga Autoriteti sllovak i Transportit.

Makina-aeroplan hibrid, AirCar, është i pajisur me një motor BMW dhe punon me karburant të rregullt me pompë benzine.

Duhen dy minuta e 15 sekonda për t’u shndërruar nga makina në avion, transmeton rtv21.tv.

Sipas kompanisë, certifikimi pasoi 70 orë testime fluturimi dhe më shumë se 200 ngritje dhe ulje.

“Certifikimi i AirCar hap derën për prodhimin masiv të makinave fluturuese shumë efikase”, tha krijuesi i tij, Prof Stefan Klein.

Në qershor, makina fluturuese përfundoi një fluturim 35-minutësh midis aeroporteve ndërkombëtare në Nitra dhe Bratislavë në Sllovaki.
Kompania i tha BBC Neës se planifikonte “të fluturonte në Londër nga Parisi në të ardhmen e afërt”.

Dr Steve Wright, hulumtues i lartë në avionin dhe sistemet e avionëve, në Universitetin e Anglisë Perëndimore, tha se lajmi ishte “një hap i mirë në rrugën e duhur” për kompaninë dhe e bëri atë “optimist me kujdes se do të shoh një pak AirCare një ditë por mendoj se ka ende një rrugë për të bërë”.

Kompani të tjera po zhvillojnë gjithashtu automjete që mund të fluturojnë dhe të lëvizin në rrugë.

AirCar ngrihet dhe ulet si një avion konvencional dhe kërkon patentë piloti për të fluturuar./21Media