Pavarësisht nëse po jepni paratë tuaja, kohën tuaj, dëshironi të siguroheni se dhurimi juaj bamirës do të ketë një ndikim.

Këtu janë disa hapa të mirë që duhet të ndërmerrni përpara se të dhuroni.

Sigurohuni që misioni i tij të jetë në përputhje me tuajin

Nëse doni të shihni cilat janë qëllimet e një jofitimprurësi, kontrolloni misionin e tij. Një deklaratë e misionit ju tregon qëllimin e organizatës.

“Nëse është e paqartë se si një organizatë po kryen misionin e saj, kjo mund të jetë shkaktare e alarmit,” thotë Kevin Scally, shefi i marrëdhënieve në Charity Navigator. “A kanë ata një rekord të dëshmuar për të bërë një ndikim? Kjo duhet të jetë shumë e dukshme në faqen e internetit të organizatës ose në materialet e tyre të marketingut.”

Vlerësimi i një bamirësie nënkupton sigurimin e misionit të tij në përputhje me vlerat tuaja. Shumica e bamirësive kanë një deklaratë misioni në faqet e tyre të internetit ose të shtypura në broshura. Nëse keni gjetur një bamirësi interesante përmes mediave sociale, këto zakonisht janë në seksionin “Rreth” ose përmbledhjen e profilit, përcjell portali rtv21.tv

Kërkoni rezultate

Një bamirësi me reputacion do të jetë në gjendje të tregojë shembuj të punës që është bërë, qëllimet që janë përmbushur dhe ndryshimet që ajo ka përparuar.

Fjalimet  mund të jenë gjithashtu një tregues. GreatNonprofits përdor një version të rishikimeve të klientëve për të treguar se çfarë po thonë njerëzit në lidhje me bamirësit. Kjo faqe përmban 1.7 milion bamirësi dhe më shumë se 36,000 dëshmi nga njerëz që i kanë dhuruar – dhe janë ndihmuar nga – organizata bamirësie.

Vlerësoni transparencën

Shikoni për grupet që raportojnë për ju për përparimin e tyre. Transparenca është e rëndësishme. Nëse një bamirësi nuk dëshiron të ndajë atë që po bën, kjo është një flamur i madh i kuq.

Kontrolloni udhëheqjen

Megjithëse vullnetarët dhe profesionistët e stafit mund të bëjnë një shkëlqim bamirësie, organizatat më të mira kanë njerëz të shkëlqyeshëm në krye. Bëni pak hulumtime në lidhje me drejtuesit e një bamirësie – sa kohë ata kanë qenë të përfshirë në kauzën, punën e mëparshme jofitimprurëse, pozicionet e tjera që ata kanë mbajtur në organizatën aktuale dhe përvojën e viteve të përgjithshme. Nëse bamirësia nuk ka ndonjë informacion të stafit në dispozicion ose informacioni mbi lidershipin është i dobët, kjo duhet t’ju bëjë të mendoni mirë para se t’i jepni paratë.

Kujdes nga flamujt e kuq

Si gjithmonë, kini kujdes në dhënien e informacionit tuaj financiar – qoftë në internet, përmes telefonit ose personalisht. Kushtojini vëmendje mënyrës sesi një bamirësi e pretenduar trajton dhurimet. Mënyra më e sigurt për të dhuruar është të përdorni një kartë krediti në një uebfaqe të sigurt. Asnjëherë mos i jepni detaje personale dhe financiare përmes telefonit. Nëse një bamirësi kërkon para përmes një transferimi teli, karte debiti me parapaguar ose kartelë dhurate – kjo është një flamur i madh i kuq./21Media