Franca ndalon mjetet piroteknike për festën kombëtare, pas trazirave

Franca ka ndaluar shitjen, posedimin dhe transportin e lëndëve piroteknike gjatë festimeve të ardhshme të Ditës së Bastiljes, pas trazirave të shkaktuara nga vdekja e një adoleshenti që u qëllua për vdekje nga një oficer policie.

Të dielën, qeveria nxori një dekret që ndalon “produktet piroteknike” për festimet në 14 korrik, ditën kombëtare të Francës.

Masa vjen pasi protestat u kthyen në trazira për vdekjen e adoleshentit 17-vjeçar Nahel M. me origjinë algjeriane. Më 27 qershor ai u vra nga policia gjatë një kontrolli trafiku.

Një punonjës policie është nën hetim për vrasje. Avokati i tij më parë deklaroi se punonjësi i policisë nuk kishte ndërmend të vriste adoleshentin.

“Për të parandaluar rrezikun e një prishjeje të rëndë të rendit dhe qetësisë publike gjatë festave të 14 korrikut, ndalohet shitja, mbajtja, transportimi dhe përdorimi i produkteve piroteknike dhe fishekzjarrëve, duke përfunduar më 15 korrik”, thuhet në dekretin e publikuar. në gazetën zyrtare franceze.

Ndalimi nuk zbatohet për profesionistët apo bashkitë që organizojnë fishekzjarre tradicionale për festimet e Ditës së Bastiljes, shtoi ai.

E shqetësuar për trazirat e mundshme, kryeministrja Elisabeth Borne i tha të përditshmes Le Parisien të shtunën se qeveria do të do bënte çdo gjë “për të mbrojtur francezët” gjatë festës kombëtare.

Rënia e Bastiljes, më 14 korrik 1789, është simbol i fundit i monarkisë absolutiste në Francë. Pas kësaj, më 26 gusht 1789, u miratua Deklarata për të Drejtat e Njeriut dhe Civile. Ajo deklaratë më vonë vendosi vlerat kombëtare franceze – lirinë, barazinë dhe vëllazërinë.

Back to top button