Gjashtë javët e shkatërrimit dhe sfidës së Ukrainës

Parashikimet në fillimin e luftës të një fitoreje të shpejtë ruse janë përmbysur nga gatishmëria e ukrainasve për të luftuar, por lufta po kalon në një luftë të gjatë që ende mund të rrezikojë edhe botën.

Kujtoni se si ka qenë në Kiev pasi hynë rusët: mijëra njerëz ishin grumbulluan të hidhëruar për të marrë ndonjë tren që shkonte larg rusëve.

Shumica e pasagjerëve ishin gra dhe fëmijë. Burrat qëndruan. Ligji thoshte se ata nuk mund të largoheshin nga vendi pasi Ukraina kishte nevojë për ta për të luftuar.

Teksa ishte futur në Kiev nga jugu disa ditë pas fillimit të luftës, një kolonë ruse 40 milje e gjatë ishte duke shkuar drejt qytetit nga veriu dhe veriperëndimi, nga Bjellorusia, aleati i Rusisë.

Të gjithë në Kiev kishin frikë nga më e keqja. Qendra e qytetit ishte kryesisht bosh, me përjashtim të njerëzve të armatosur dhe të shqetësuar në postblloqe, të cilët ishin gati të besonin se kushdo që sillej në një mënyrë që ata nuk e donin, ishte një diversant rus.

Në gjashtë javë, kaq shumë ka ndryshuar. Kolona e gjatë është bllokuar dhe shkatërruar. Rusët janë tërhjekur. Lufta është larg përfundimit, por ukrainasit e kanë fituar betejën e Kievit. Beteja e parë. Mund të ketë një tjetër, shkruan BBC./21Media

Back to top button