Sipas Hoxhës, Kosova nuk është e ndryshme nga shtetet tjera

Sipas Hoxhës, Kosova nuk është e ndryshme nga shtetet tjera

Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha është duke marrë pjesë në Konferencën e 16-të, com-sult, e cila po mbahet në Vjenë, në diskutimin me temën “Formimi i të Ardhmes“.

Hoxha në këtë konferencë ka trajtuar çështjen “BE dhe fqinjët e saj juglindorë: Sfidat dhe mundësitë në Ballkan”.

Hoxha ka folur për perspektivën e Kosovës por edhe vendeve tjera në rajon, të ardhmen e saj evropiane, duke qenë qëllimi i përbashkët, për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Ne jemi të vetëdijshëm se procesi është sfidues dhe kërkon shumë punë dhe reforma për t’u ndërmarrë dhe Qeveria e Kosovës ka shprehur angazhimin e saj për këtë rrugë përpara. Unë besoj fuqishëm se pjesa më e rëndësishme ku BE-ja duhet të përqendrohet- është procesi i zgjerimit. Është e qartë se BE ka rregullat e veta për pranimin dhe vendet e Ballkanit kanë ende punë për të bërë me reformat thelbësore që prekin sektorët më të rëndësishëm, megjithatë BE duhet të jetë në gjendje të vlerësojë objektivisht arritjet dhe të marrë vendime në përputhje me rrethanat”, ka theksuar Hoxha.

Ajo gjithashtu ka shtuar se duhet të shmangin procedurat e zgjatura që do të krijonin pasiguri për vendet e Ballkanit.

Ministrja ka përshkruar fazën pas pavarësisë, duke cekur se 11 vitet e fundit, Kosova ka kaluar nëpër një tranzicion ekonomik, politik dhe shoqëror, por, gjatë këtij udhëtimi, gjithmonë vendi ishte unik për perspektivën evropiane dhe ka theksuar se Kosova është shteti më pro-evropian në Evropë.

 “Një nga sfidat me të cilat ballafaqohemi vitet e fundit është liberalizimi i vizave. Përveç faktit që Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian, konfirmuan se Kosova i ka përmbushur të gjitha kushtet për liberalizim, BE nuk po e bën liberalizimin e vizave. Kjo po bën që njerëzit të dyshojnë në interesin e BE-së kundrejt Kosovës”, ka thënë Ministrja.

Ministrja ka potencuar angazhimin e Qeverisë së Kosovës në të gjitha proceset që lidhen me agjendën evropiane. Në fund Hoxha ka theksuar se Kosova nuk është e ndryshme nga shtetet tjera dhe planet e zgjerimit duhet të përfshijnë Kosovën. /21Media