Iu deshën 8 vjet për të ndërtuar Kullën Eifel me 700 000 fije shkrepëse, pranohet nga Guinness

Një model i Kullës Eifel është konsideruar zyrtarisht ndërtesa më e lartë në botë me fije shkrepëse një ditë pasi u përjashtua nga Rekordet Botërore Guinness (GWR).

Kulla 7.19 m ishte skualifikuar të mërkurën për shkak se shkrepset që ai kishte përdorur nuk ishin të disponueshme në treg dhe ishin ndryshuar në atë mënyrë që forma e tyre origjinale nuk njihej.

GWR tha të enjten se ishte shumë e ashpër në fillim dhe përgëzoi entuziastin e Richard Plaud për rekordin e tij.

Plaud iu deshën tetë vjet për të ndërtuar kullën, e cila është bërë nga 706,900 fije shkrepëse dhe 23 kg ngjitës.

Ai filloi të ndërtonte kullën duke prerë majat e kuqe, squfuri nga shkrepset komerciale – por shpejt e kuptoi se ky do të ishte një proces i gjatë dhe i lodhshëm.

Pasi kontaktoi prodhuesin, Plaud iu dërguan kilogramë shkrepsa të thjeshta prej druri dhe vazhdoi të ndërtonte modelin e tij.

Plaud, nga Montpellier-de-Médillan në Francën perëndimore, përfundoi kullën më 27 dhjetor dhe kontaktoi GWR për të vërtetuar punën e tij.

Më vonë atij iu tha se ishte refuzuar pasi vetëm fijet e shkrepsës “të disponueshme komerciale” kualifikoheshin për një thyerje rekord – por të enjten, organizata ndryshoi mendje.

Mark Mckinley nga Guinness World Records tha se organizata ishte “me të vërtetë e emocionuar që ishte në gjendje ta miratonte atë”.

“Ne jemi të lumtur që mund të pranojmë se ishim paksa shumë të ashpër në llojin e shrepësave të nevojshme në këtë përpjekje, dhe përpjekja e Richard është vërtet zyrtarisht e mahnitshme”, shtoi ai.

Plaud shpreson të vendosë kullën e tij në ekspozitë në Paris për Lojërat Olimpike në korrik.

Rekordi i mëparshëm botëror mbahej nga Toufic Daher nga Libani, i cili ndërtoi një Kullë Eifel 6.53m në vitin 2009./21Media

Back to top button